Ekonomi
  • 31.3.2009 12:14

DOĞAL GAZDA "ÖZEL SEKTÖR" DEVRİ

ANKARA - Böylelikle BOTAŞ dışında 4 özel şirket doğal gaz piyasasında oyuncu olarak yer alacak.
BOTAŞ'ın kontrat devirleri kapsamında EPDK'dan ithalat lisansı alan şirketlerden Enerco yarından itibaren, 14 yıl boyunca yıllık 2,5 milyar metreküp, Avrasya Gaz ise 13 yıl boyunca yıllık 500 milyon metreküp doğal gaz satmaya başlıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, nisan ayından itibaren Avrasya Gaz ile Enerco şirketlerininin de doğal gaz ithalatçısı olarak devreye girmesiyle birlikte, dört özel şirketin toplamda 4 milyar metreküplük doğal gazı müşterilerine satmaya başlayacağını bildirdi.
Köktaş, dünya piyasalarındaki mevcut fiyatlar dikkate alınarak genel bir hesaplama yapıldığında bu gazın toplam ekonomik büyüklüğünün yıllık 1,5 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti.
Çok sayıda şirketin EPDK ile görüşerek Azerbaycan'dan Irak'a farklı ülkelerden Türkiye pazarına doğal gaz getirmek isteklerini belirten Köktaş, şöyle dedi:
"Mevcut kanuni yapıda özel şirketlerin doğal gaz ithal edebilmesinin önünde bir takım kısıtlar var. Enerji Bakanlığımız tarafından yapılacak bir yasa değişikliğiyle bu konuda tam bir serbesti sağlanması planlanıyor. Özel doğal gaz ithalat şirketleri, organize sanayi bölgeleri elektrik üreticileri, şehir içi doğal gaz dağıtım şirketleri gibi farklı müşterilerine yeni ve özel koşullarla gaz satmaya başladılar.
Bu durumda bu yıl Türkiye doğal gaz tüketiminin yüzde 10'u düzeylerinde olması beklenen özel sektörün ithalat payı zamanla daha da artacak."

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:38

İLGİLİ HABERLER