Yaşam
  • 7.10.2005 02:54

DOĞRU DİN ADAMLARI ZEKERİYA BEYAZ'A CEVAP VERDİ : 'CİNSELLİK ONUN ÖZEL İLGİ ALANI'

Prof. Beyaz'ın "Oruç yemekten, seksten uzak durularak tutulur... Seksle de açılabilir" sözü olay yarattı.

Beyaz "Oruç açmak için hurma yeme şartı yok. Ahmet suyla açar, ben peynirle. Mehmet de cinsel ilişkiyle açabilir" dedi, ortalık karıştı. Nacar "Sayın Beyaz boğuşarak da açabilir. Ciddiye almayın" derken, Dilipak "Bu, Beyaz Hoca'nın ilgi alanı" demekle yetindi...


Prof. Bayraklı'dan Beyaz'a destek: "Oruçluyken olmaz. Ama ezandan sonra bir yasak yok; günahı da yok..."

Prof. Zekeriya Beyaz'ın 'öpüşmek oruç bozmaz, cinsel ilişkiyle de oruç açılır' sözleri ilahiyatçıları birbirine düşürdü.

Ramazan ayı geldi, çattı. Ramazan'la birlikte 'neler yapılırsa oruç bozulur?' soruları yine gündeme geldi. Ama bu yıl diğerlerinden farklı. Geçmiş yıllarda yanlışlıkla su içersek ne olur? Sakız çiğnemek orucu bozar mı? tartışmalarının yerini oruçluyken cinsel hayat tartışmaları aldı. İslami konularda ilginç çıkışlarıyla tanınan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Haftalık Dergisi'ne "Orucun cinsel ilişkiyle açılabileceğini ve öpüşmenin orucu bozmayacağını" söyleyince yeni bir tartışma başladı. İsmail Nacar, Hoca'nın bu ifadelerini abes bulurken, Prof. Dr Bayraktar Bayraklı orucun insana cinsel bir disiplin verdiğini söylüyor.

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz ( M.Ü İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi)
'Aşırı dini yorumlar insanları zora sokar'
Öpüşmek orucu etiklemez, insanları o derece sıkıntıya sokmak, insanları müşkül duruma sokmaya hakkımız yok. Aşırı yorumlar aşırı zorluklar getirir, bu da dine de zarar verir müslümanlara da. Oruç neyle tutulur yemekle, içmekle, cinsel ilişkiden uzak durmakla. Ancak insan orucunu nasıl açmakistiyorsa öyle açar. Orucu açmak için hurma yemek şartı yoktur. Ahmet Efendi suyla açar, ben peynirle açarım, Mehmet Efendi'de cinsel ilişkiyle açar, açarsa açar. Dine bir zararı olmaz, oruca bir zararı olmaz. Ama cinsel ilişkiyle orucunuzu açın, sevaptır gibi ifadeler yanlıştır. Oruçta maneviyatın, insanların huzurunun öne çıkması gerekir. İbadet kısmının öne çıkması gerekir. Cinselliğin arka plana atılması gerekir.

İsmail Nacar (İslam Tarihi Araştırmacısı, Yazar)
'Bunu ciddiye almak doğru değil'
Zekeriya Beyaz, sevişerek de açar, boğuşarak da açar. Bunu ciddiye almasanız çok iyi olur. Bir ilahiyatçının oruç sevişerek de açılır demesi abes. Oruç açma konusunda bir adet var. İçecek ya da yiyecek bir şeyle açılır. Bize göre böyle bir sünnet var. Bazı şeylerin günah mı sevap mı olduğundan ziyade bir nezaket ve terbiye ölçüsüne yakışır bir tavır önemlidir. Bazı şey teorik olarak günah değildir fakat saygısızca ve nezaketsizce bir şey olur. Oruç cinsel ilişkiyle açılır gibi bir ifade sadece Zekeriya Beyaz'a yakışır. Hiçbir Müslüman böyle bir lafı telaffuz etmez. Müslümanlar oturur eşleriyle, çocuklarıyla, dostlarıyla bir nezaket ölçüsünde oruçlarını açarlar.

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı (M.Ü İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı)
'Oruç cinsellik disiplini verir'
Oruçluyken cinsel ilişkiye girilmez. Ezan okunduktan sonra oruç açıldıktan sonra cinsel ilişkiye girilir bunda bir günah yok. Oruçluyken öpüşme meselesi, erkekle kadının durumuna ve şekline bağlı. Eğer bir erkeğin cinselliği, kadının şehveti uyanacaksa böyle bir öpüşmenin anlamı yok ve orucun meydana getirdiği disiplini bozar. Zaten oruç, bir cinsellik disiplini verir insan hayatına. Onun için orucun safiyetini bozar. Öpüşmenin şekli de önemli bir şey. Yani kadın ve erkeğin ağzındaki tükürük birinden diğerine intikal edecekse böyle bir öpüşme şekli de olmaz. Yani oruçlu olan bir Müslüman böyle bir şey düşünmez.

/SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:57

İLGİLİ HABERLER