Bilim
  • 18.9.2013 12:18

Doğu, beşik gibi sallanıyor!

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu, depremin Varto Fay Hattı üzerinde meydana geldiğini söyleyerek, "Aynı faylar Varto'da 1966 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem üretmişti" dedi.

Dün saat 23.40'da, merkez üssü Muş'un Tüten Köyü olan, yerin 2.5 kilometre deriniliğinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, Muş ve ilçelerinin yansıra, Bingöl, Ağrı ve Erzurum'da da hissedildi. Can kaybının olmadığı, Tüten Köyü'nde evlerde çatlaklar meydana geldi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin gittiği Tüten Köyüne Kızılay çadır, battaniye ve yiyecek yardımı yaptı.

Bu depremin ardından sabah saatlerine kadar, Muş, Erzincan ve Van'da büyüklükleri 1.2 ile 3.7 arasında değişen 23 sarsıntı daha meydana geldi. Hissedilir büyüklükte olmayan artçı sarsıntıların birkaç gün daha devam edeceğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu, "Muş-Varto fayları üzerinde 5.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem, ana sarsıntıydı. Bu sarsıntının ardından artçı sarsıntılar meydana geldi. Saat 02.14'te Varto'da meydana gelen 3.7  büyüklüğündeki sarsıntı da önemli bir artçıydı" dedi.

Depremin Varto Fay Hattı üzerinde meydana geldiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özyazıcıoğlu, fayların 1966 yılında da ilçede 6.9 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini ve 2 binden fazla yurttaşın öldüğünü söyledi. Yrd. Doç. Dr. Özyazıcıoğlu, "Varto'da çok ana faylanma var. Bunlar Varto fayları diye biliniyor. Bu faylar 1966' da büyük bir deprem üretmişti. Yine çeşitli sarsıntılar var ama ana sarsıntı geçti. Varto fayları ülkemizin önemli faylarından. Deprem çevre illerden de hissedildi. Artçılar devam ediyor. İnsanlar tarafından hissedilir büyüklükte olmayan artçılar birkaç gün daha sürebilir" diye konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:57

İLGİLİ HABERLER