Dünya
  • 10.7.2009 10:07

"DOĞU TÜRKİSTAN'DA KATLİAM SONA ERMEDİ"

SEDA SERDAR / WASHINGTON

Son günlerde Doğu Türkistan'da yaşanan katliam hakkında Washington'da İHA'ya yaptığı açıklamada Rabia Kadir, "Aldığımız son bilgilere göre Çinliler, Uygur halkını evlerinden çıkarıp, Çinliler ile bir araya getirip, kamera önünde kucaklaşmaya, gülümsemeye zorluyor. Halbuki Doğu Türkistan'da yaşanan katliam bitmiş değil. 'Her şey yolunda, burada hayat normal' imajı vermeye çalışıyorlar" dedi.

Türkiye'ye vatan gözü ile bakan ancak yakın zamana kadar ülkeye girişine izin verilmeyen Rabia Kadir'in, artık vize alabileceğinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından Kadir, geçmişte kendisine vize verilmemesi konusuna da değindi.

Kadir, "Türkiye'nin bana sahip çıkması gerekirdi ama yapmadı. Ama çok üzülmedim. Türkiye liderlerini suçlamıyorum. Türkiye'nin zaten birçok problemi var. Bir de ben gidip Türk halkına problem oluşturmak istemedim" şeklinde konuştu.

ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından kendisine verilen destek konusunda ise Rabia Kadir, "En çok destek ABD ve AB'den geldi. Bana tüm kapıları açtılar. Birçok lider Çinli liderler ile görüştüklerinde, Tibet sorunu ile birlikte Uygur meselesini de dile getirdi. Hatta Almanya Başbakanı Angela Merkel de G8'de Uygur meselesini dile getireceğini söyledi" açıklamasında bulundu.

Kadir aynı zamanda Avrupa basınının da tarafsız haberciliğinden çok memnun oluğunu belirtti. Türkiye'den benzer ilgiyi belli bir süre göremediklerini belirten Rabia Kadir, "Türkiye'den bu ilgiliyi göremediğimiz için çok üzüldük ama hep bugünün de geleceğini söyledim bana soranlara. Ve işte o gün de geldi" ifadelerini kullandı.
Tarihi henüz belli olmamakla birlikte Rabia Kadir'in yakın bir zaman içerisinde Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:22

İLGİLİ HABERLER