Sağlık
  • 13.10.2008 01:42

DOKTOR DEĞİL BİLGİSAYARDAN ÇÖZÜM BULMA DEVRİ!..

İngiltere'de iki yıldır uygulanan bilgisayar programı, maddi, coğrafi, fiziksel veya başka nedenlerle psikoterapiste gidemeyen insanları uzaktan tedavi ediyor. Yöntem daha çok fobiler, panik bozukluk ve obsesyon gibi anksiyete bozuklukları ile depresyonda uygulanıyor. Sanal psikoterapide en çok ilgi çeken programlardan birinin 'Fear fighter' yani "Korkuyla savaş” adlı program olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Sungur, gerekli çalışmalar tamamlandığında sanal psikoterapinin Türkiye'de de uygulanmasının mümkün olabileceğini söylüyor.
İnternet üzerinden psikoterapinin İngiltere'de yavaş yavaş yaygınlaştığını belirten Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği Başkanı Prof. Mehmet Sungur ilgi gören bu programların, "Bize gelemeyen insanlara uzaktan nasıl yardımcı olabiliriz” mantığıyla yapıldığını söyledi. Prof. Sungur'a göre sanal psikoterapi de klasik psikoterapi yöntemleri gibi adım adım tedavi yaklaşımıyla işleyen bir yöntem:
"Psikoterapist bir program hazırlıyor ve sonra devreden çıkıyor. Hasta verilerini internet üzerinden bu programa gönderiyor. Program, yöntemin hangi hastalara uygulanacağına yönelik bir eleme yapıyor ve ona göre tedavi şeması oluşturuyor. Ondan sonra hastaya bir program açılıyor ve bu program danışmana ne yapması gerektiğini anlatılıyor. Sonra da adım adım tedaviye geçiliyor."
FOBİLERDE KULLANILACAK
Yöntemin daha çok anksiyete bozuklukları ve depresyonda kullanıldığının altını çizen Prof. Sungur, fobilerin anksiyete bozuklukları içinde önemli bir yer tuttuğunu ve sanal psikoterapinin fobilerde etkili olarak kullanıldığını anlattı: "Yöntem korkular başta olmak üzere, obsesyon, panik bozukluk ve obsesif kompülsif gibi anksiyete bozukluklarında sıklıkla kullanılıyor.
Korkular kendi içinde özgün fobiler, sosyal fobiler ve agora fobiler olmak üzere üçe ayrılır. Asansör, yılan, yükseklik ve kapalı yer gibi korkular özgün fobi, sosyal ortamlarda bulunma korkusu sosyal fobi, özellikle çıkışın zor olduğu kalabalık yerlerde duyulan korkular ise agora fobi olarak adlandırılır."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:27

İLGİLİ HABERLER