Sağlık
  • 27.12.2009 10:10

DOKTORLARIN KÖTÜ EL YAZISI YÜZÜNDEN HASTALAR ÖLÜYOR

ABD’de yayınlanan Time dergisinde yer alan bir araştırmaya göre her yıl ülkede 7 bin kişi doktorların kötü el yazısı yüzünden hayatını kaybediyor. Okunamayan reçeteler yüzünden 1.5 milyon kişinin yanlış ilaçlar ya da yanlış dozdan zarar gördüğünü tahmin ediyor. Bu soruna bir çare bulmak isteyen sağlık ve teknoloji şirketleri, ülkedeki tüm doktorlara ücretsiz elektronik reçete yazma hizmeti sunmaya başladı. Ulusal e-reçete Hasta Güvenliği Girişimi isimli proje çerçevesinde ülke çapındaki tüm doktorlar, reçetelerini elektronik ortamda yazmalarını sağlayan eRx Now isimli web tabanlı ücretsiz programa dahil edildi.

Yazıları neden kötü?

- Doktorlar, 8 saatlik ortalama bir nöbette, elli kağıda imza atıyor. Hastalarla ilgili daha birçok belgeye yazı yazıyor. - Tıp fakültelerinde, ders çalışırken veya ders dinlerken sürekli not almak ve bunu hızlı yapmak zorunda oldukları için, el yazıları giderek kötüleşiyor.

- Belki de en çok öne sürülen neden ise, aslında yazılarının kötü olmaması. Tıpta birçok hastalığın ve ilacın ismi latince olduğu için, kısaltma ve teknik terim kullandıkları için düzgün de yazsalar, eczacılardan başka kimse reçetelerdeki harflere bir anlam veremiyor.

- Sürekli aynı ilaçları yazdığı için. Örneğin bir kalp doktoru, yıllarca aynı hastalık için, aynı ilacı yazıyor. Bir süre sonra yazısı kötüleşiyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:14

İLGİLİ HABERLER