Ekonomi
  • 30.5.2019 09:14

Dolar güne aşağı yönlü başladı

Dolar kuru, ABD ile ilişkilerdeki S-400 kaynaklı gerilimin tekrarlanacak İstanbul sonrasına ötelenebileceğinin getirdiği iyimserlikle geriledi. Dolar/TL dün bir kez daha 6 liranın altını test ederken, Güney Afrika'daki kâr realizasyonu da TL'yi pozitif etkiliyor. 30 Mayıs sabahı dolar 6.0154 TL'de, euro ise 6.71'de

Dolar/TL, ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentilerle aşağı yönlü hareket ediyor. Diğer gelişen ülke paraları ABD- Çin kaynaklı ticaret savaşı endişeleriyle dolar karşısında değer kaybederken TL dün de pozitif ayrıştı. Dolar/TL yine 6 seviyesinin altını test etti ancak kalıcı olamadı.

Analistler olumlu havadaki temel nedenin ABD ile ilişkilere dayandırırken, S-400 tesliminin İstanbul yerel seçimleri sonrasına kaldığı senaryoları iyimser karşılanıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, TRUMP İLE GÖRÜŞTÜ

Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında bir telefon gerçekleşirken, Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız, ulusal güvenliğimizin gereği olarak Rusya Federasyonu’ndan tedarik edilmesi planlanan S-400 savunma sistemi konusunda ortak bir çalışma grubu kurulması teklifini yinelemişlerdir." dendi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da geçen gün "S-400 teslimatları haziran ayına yetişmeyebilir" ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan bankacılar TL'deki değer kazancının bir diğer nedeninin ise Güney Afrika ve Türkiye para birimleri arasındaki ikili işlem önerilerine de bağlıyor.

30 Mayıs sabahı dolar/TL 6.0154 ile başlarken, euro 6.71 TL'de.

Bankacılar Güney Afrika para birimi "rand al TL sat" önerisinin yüzde 15'in üzerinde getiri sağladığını ve son günlerde Güney Afrika'daki siyasi gelişmelerin bu ikili işlemde kar realizasyonlarını beraberinde getirdiğine de dikkat çekiyor.

Küresel piyasalarda ise bugün in Çin'in ABD ile ticaret savaşında yüksek teknolojili tüketici elektroniğinden askeri ekipmanlara kadar her şeyde kullanılan nadir elementleri misilleme olarak kullanmaya hazır olduğu uyarısında bulunmasıyla satıcılı bir seyir gözleniyor.

Güncellenme Tarihi : 30.5.2019 09:16

İLGİLİ HABERLER