Ekonomi
  • 22.11.2016 09:52

Dolar hareketlendi

Dolar/TL'de ekonomi yönetiminin alacağı kararlar ve PPK ana gündem olmaya devam ederken, EKK'nın iptal edilmesi satış baskısı yarattı. Kur, yeni güne 3.36 seviyesinde başladı. Başbakan Yıldırım ise doların yükselmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bir müddet daha dünyadaki bu dalgalanma devam edecek. Kurlardaki bu dalgalanma devam edebilir. Türkiye için alınması gereken tedbirler var" dedi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) bugün yeniden kur gündemi ile toplanacağı haberi ile yönünü aşağı çeviren dolar/TL EKK'nın iptal edildiği haberi ile iyimserliğini nispeten kaybetti. Başbakanlık kaynakları, bugün yapılması planlanan EKK toplantısının Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul'daki Bilişim Zirvesi'ne katılacak olduğu program nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.

Dolar/TL EKK'nın iptal edildiği haberinin ardından kademeli olarak yönünü yukarı çevirerek saat 08.52 itibarıyla 3.3680/3.3694 seviyesinden işlem görüyor.

Cuma günü 3.4080 ile tarihi zirvesini gören kur dün akşam saatlerinde 3.37 civarında işlem görürken piyasaların ikinci kez bugün düzenlenecek EKK toplantısına yönelik iyimser beklentilerinin de etkisiyle kur güne 3.35 civarında başlamıştı.

İKİNCİ EKK'DAN SOMUT ADIM BEKLENİYOR

EKK, Cuma günü de Yıldırım başkanlığında, ilgili bakanlar ve üst düzey ekonomi bürokratlarının katılımıyla bir toplantı gerçekleştirmiş, toplantı sonrasında Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olduğu ve fiyat istikrarı konusunda gereken tedbirleri alacağı belirtilmişti.

Ardından bugün yine kur gündemi ile saat 13.30'da bir EKK toplantısı daha gerçekleştirileceği bilgisi verilmişti. Ancak daha sonra iptal edildi.

İlk EKK'dan somut bir adım atılmaması nedeniyle piyasada iyimser bir seyir yaşanamadığını belirten bankacılar ikinci EKK'dan ise daha somut adımlar bekliyorlardı. Bu nedenle dolar/TL'de yönünü aşağı çevirmişti.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI BEKLENİYOR

Öte yandan Cuma günü yapılan EKK TCMB'nin piyasalar tarafından yakından izlenen Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklentileri de yeniden şekillendirdi.

Cuma günü TL'deki sert değer kayıpları ardından ankete katılan 13 ekonomistin altısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık "teknik" bir artış yapılacağını öngörürken, bugün sabah 0900 itibarıyla ankete katılan 19 kurumdan 12'si 25 baz puanlık bir artış öngörüyor.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.15 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.07 oldu. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.44 seviyesinden gerçekleşti.

BAŞBAKAN'DAN DOLAR AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım da doların yükselmesine iliştin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Dünyada Amerikan seçimlerinde favori gösterilen adayın değil sayın Trump’un kazanmasıyla birlikte bir dalgalanma başladı. Dolar bütün dünyadaki para birimlerine göre değer kazanmaya başladı. Türkiye de bundan etkilendi. Bizde bir söz var. Elle gelen düğün bayram. Biz ekonominin gidişatını aynen bir kalbin atışı gibi izliyoruz. 7 gün 24 saat içeride ve dışarıdaki gelişmeleri takip ederek gerekli tedbirleri alıyoruz. Bir müddet daha dünyadaki bu dalgalanma devam edecek. Kurlardaki bu dalgalanma devam edebilir. Türkiye için alınması gereken tedbirler var. Birincisi Merkez Bankası’nın alacağı tedbirler. Kurdaki bu dalgalanmalara karşı mutlaka bir tedbiri vardır ve bunu devreye sokacaktır. İkinci olarak bizim hükümet olarak yapacağımız işler. Nedir bunlar? Yasal düzenlemeler, yapısal işler. Diğeri de idari kararlar. Bankalarlar, kobilerle ilgili. Mesela kobilerin kaynağa erişimini kolaylaştırmak için kredi garanti fonunu devreye soktuk. Endişeye gerek yok. Türkiye ekonomisi bir çok ülkenin ekonomisinden daha sağlam. Vatandaşlarımız olsun, iş adamlarımız olsun endişelenmesinler. CHP’nin kriz uyarısı için teşekkür ediyoruz. CHP hep kriz uyarısı yapar. Bunu da ciddiye alıyoruz. Gereğini yaparız.

 

Güncellenme Tarihi : 22.11.2016 09:53

İLGİLİ HABERLER