Ekonomi
  • 9.7.2019 09:32

Dolarda gözler Fed'de

Dolar kuru Merkez Bankası başkanlığındaki değişikliğin ardından dün sert dalgalandı. TL yüzde 2'ye yakın değer kaybederken 2 nisan tarihinden bu yana en kötü performansını sergiledi. Piyasalarda 25 Temmuz günü yeni başkan Uysal yönetiminde toplanacak PPK'dan çıkacak faiz kararı izleniyor. Piyasalar S-400 meselesini de izlerken hava savunma sisteminin bugün gelmesi bekleniyor. Dışarıda ise gözler Fed Başkanı Powell'ın kongrede iki gün boyunca yapacağı konuşmada. 9 Temmuz sabahı dolar 5.74'ten el değiştiriyor

Dolar/TL dün 2 nisan ayından bu yana en sert aşağı hareketini yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hafta sonunda Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'yı görevden almasının ardından bağımsızlık endişelerinin artmasıyla TL dün bir ara yüzde 3'lük kayıp yaşadı, gün sonunda ise TL'nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 1.8 oldu ve 5.7344 ile kapandı.

Beklenmedik Çetinkaya - Uysal değişikliğinin ardından Asya piyasalarında dolar/TL 5.82'nin üzerini görürken, Londra ve iç piyasalar açıldıktan sonra kurda gevşeme görüldü ve 5.70 - 5.75 bandında dalgalanma yaşandı.

TL varlıkların satıcılı seyrettiği günde Borsa da bir miktar düşerken 1 yıllıklar gerilemesine rağmen 2, 5 ve 10 yıllık Türkiye tahvil faizleri arttı.

Piyasalar, 25 Temmuz'da Uysal başkanlığında toplanacak olan Merkez Bankası PPK'nın faiz kararına odaklandı. İndirime kesin gözüyle bakılırken işlemciler 100 bp beklenti paralelelinde mi yoksa daha yüksek montanlı ve agresif bir indirim mi olacağını izliyor.

9 Temmuz sabahı dolar, 5.7330 TL'den alıcı bulunuyor. Euro ise 6.43 seviyesinde.

Reuters'ın haberine göre Commerzbank FX&EM Analisti Esther Reichelt, "TCMB'nin bir şekilde doğru adımı atacağına yönelik olarak piyasaların son dönemdeki iyimserliği beni şaşırtıyor. Mayıs 2018'den bu yana hükümetin ekonomi politikaları konusunda daha duyarlı ya da TCMB'nin bağımsızlığını savunacak pozisyonda olduğuna dair herhangi bir adım görmedik. Özellikle de bağımsızlık konusu bu  haftasonundan itibaren tamamen ortadan kalktı" dedi. 

Öte yandan dün 11 . kalkınma planı yayımlandı ve TCMB ihtiyati akçelerine yönelik düzenlemeyi de içeren torba yasa meclise geldi.

Ayrıca Hazine, 2 ayrı ihalede borçlandı. İlk ihalede 14 ay (434 gün) vadeli, kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirildi. Basit faiz yüzde 20,99 ve bileşik faiz yüzde 20,60 oldu.İkinci ihalede ise 5 yıl (1792 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 2,05 reel kupon ödemeli, TÜFE'ye endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapıldı. İhalede reel basit faiz yüzde 4,13, reel bileşik faiz yüzde 4,17 olarak belirlendi.

Hazine Temmuz'da toplam 21.5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 14.5 milyar TL'si piyasadan toplam 19.5 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor.

Piyasaların gündemindeki bir başka konu ise G-20 zirvesinde Erdoğan ve Trump görüşmesi sonrası iyimser beklentilere girilen S-400 alımı. Sabah saatlerinde CNBC'nin aktardığına göre bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "S-400 teslimatını tamamlarsa Türkiye'nin çok gerçek ve olumsuz sonuçlarla karşılaşacağının altını çiziyoruz" dedi.

Rus kaynaklar ise S-400'lerin bugün Türkiye'ye teslimatının yapılacağını belirtiyor.

Küresel piyasalarda ise gözler Fed Başkanı Powell'ın yapacağı konuşmada. Cuma günü beklentilerin çok üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'in faiz indiriminde 50 bp beklentisi rafa kalkarken, 25 bp indirim beklentisi arttı. Sınırlı bir kesim ise verilerin iyi gelmesi ve enflasyondaki düşüşün kalıcı olma ihtimali nedeniyle Fed'in bekle gör politikasına devam edebileceği görüşünde.

Donald Trump ise Fed ne yaptığını bilse faizleri indirirdi demişti.

 

Güncellenme Tarihi : 9.7.2019 09:34

İLGİLİ HABERLER