Ekonomi
  • 29.9.2014 11:59

Doları uçurdular

Dünyada yaşanan dolara talep artışı, yurt içinde doları şubat ayından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 2.28 TL’nin üzerine çıkardı. Dolar eylül ayına 2.15 TL’den başlamıştı.

Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci para politikasıyla ekonomiyi destekleyeceğini açıklaması, buna karşın ABD Merkez Bankası’nın beklenenden önce faiz artırımı yapabileceği endişesi doları yükseltiyor. Dünyada dolara olan talebin artması, yurt içinde de doların artmasına neden oluyor. Dolar yeni haftaya 2.27 TL’den euro 2.87 TL’den başladı.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın döviz satış miktarını günlük 10 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarması da doların hızını kesemedi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,2650 lira, euronun satış fiyatı ise 2,8730 lira olmuştu.

ABD verileri bekleniyor

Al Jazeera’ya bir açıklama yapan Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, dolar endeksinin aşırı yükseldiğini ancak bu durumun Türkiye’ye özgü olmadığını, diğer para birimleri karşısında da doların değerlendiğini söyledi..

Derici bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“Deniz yatırım olarak bizim yılsonu dolar kuru hedefimizi 2.26 TL’ydi. Ama bu rakam yukarı yönlü revizyona açık.

ABD’de 10 yıllık faizler şu anda 2.53 seviyesinde. Yılsonu için bu rakamın 3’ün üzerinde olması bekleniyor. Eğer ABD 10 yıllıkları 2.70’in üzerine çıkarsa bu TL’nin üzerinde aşırı baskı oluşturur. Şu anda ABD tarım dışı istihdam verileri bekleniyor.

Türkiye Merkez Bankası’nın bu durum için müdahale imkanı yok. Çünkü yaşanan durum Türkiye’ye özgü değil. Bütün dünyada yaşanıyor. Merkez Bankası cuma günü artırdığı likiditeyi daha da yükseltip, enflasyon üzerindeki tahribatı önleyebilir.“

Kaynak: Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:27

İLGİLİ HABERLER