Ekonomi
  • 21.5.2013 21:14

Doların ateşi yükseldi

Dolar, 9 Mayıs'tan beri devam eden yükselişini bugün de sürdürerek Haziran 2012 tarihinden beri gördüğü en yüksek seviye olan 1,8522 TL seviyesine çıktı.

Analistler, hem yurt dışında hem yurt içinde doların güçlendiğini belirtirken yurt içinde Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğine ilişkin beklentilerin, yerli yatırımcıların Türkiye varlıklarında mevcut pozisyonlarında realizasyona gitmelerine neden olduğunu ifade ediyor.

Yurt dışında ise FED'in yarın açıklanacak tutanaklarında tahvil alım programının bitirilmesine yönelik açıklamalar gelmesi durumunda ise doların güçlenmeye devam edebileceğini kaydediyor.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından 1,82 sınırına kadar gerileyen dolar/TL, bu seviyeden gelen güçlü alımların etkisi ile son bir yılın en yüksek seviyesi olan 1,8430 seviyesine kadar yükseldi.

Analistler, hisse senedi ve bono piyasasındaki pozitif seyre rağmen dolar/TL'de görülen oynaklıkta (dolar lehine harekette), Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğine ilişkin beklentiler ve Türkiye'nin ikinci bir yatırım yapılabilir ülke statüsüne gelmesi ile Türkiye varlıklarında yatırım yapan bazı yatırımcıların mevcut pozisyonlarında realizasyona gitmelerinin etkili oluğunu belirtiyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, dolar/TL'de 1,85 ve üzerinde daha önce satış yapanların zarar kes emirlerinin olduğunu ve onların çalıştığını belirterek, doların Güney Afrika'da olsun, Polonya'da olsun her tarafta güçlendiğini söyledi. Bunun etkisinin yurt içi piyasalara da yansıdığını aktaran Metin, "Ben dolar/TL'de 1,85'in üzerinde satışlarının gelmesini bekliyorum" dedi.

Metin, 1,85-1,86 aralığının yakın dönemde bir direnç olarak durmasını ve aşağı yönlü olarak da 1.82,50-1.83 seviyelerine kadar gerileme olabileceğini dile getirdi.

Yarın FED'in en son yaptığı toplantının tutanakları yayınlanacağını ve eğer tahvil alımının geri alınması, likiditeyi çekmeye yönelik bir açıklama gelirse o zaman piyasalarda dolar lehine çok sert hareketlerin görülebileceğine dikkati çeken Metin, dolayısıyla 1,8550'lerin FED tutanakları açıklanıncaya kadar direnç seviyesi olacağını düşündüğünü söyledi.

Yurt içinde TL mevduat faizlerinin gerilemesinin ve dolar mevduat faizlerine yaklaşmasının da etkili olduğunu söyleyen Metin, dolardan da getiri sağlayabilen yatırımcıların dolarda kalmayı tercih etiğini kaydetti.

"Doların yükselmesi emtia fiyatlarında da yükselişe neden oluyor"

Dolar/TL'nin 1,79-1,78 seviyelerine gerilediği zaman çok fazla döviz alan yerli yatırımcıların olduğunu ifade eden Metin, şunları kaydetti:

"Buradaki sert yükselişlerde bunların bir kısmı eğer piyasa biraz sakinleşirse çünkü dolar/TL neredeyse her gün bir kademe yükseliyor. O yüzden bu seviyelerde bir sakinleşme 1,85-1,86 bandında bir durulma görülürse düşük fiyattan döviz almış yerli yatırımcılar dövizlerini biraz bozduracaklardır.Çünkü ciddi bir kar elde edecekler. Bu karı görmek isteyeceklerdir. 1,8550-1,86 seviyelerinin bugün ve yakın zaman için yukarıda tutunacaktır. Çünkü sepet kura bakıldığında 2,12 seviyelerine geldik. Bu seviye güçlü bir seviye ve hemen kırılmaması gerektiğini düşünüyorum."

Doların yükselmesi ister istemez emtia fiyatlarında da yükselişe neden olduğunu söyleyen Metin, Türkiye'nin yurt dışından aldığı bütün varlıklarda ve metallerde de yükseliş gerçekleştiğini bu durumda ister istemez enflasyona da yansıyacağını kaydetti.

Metin, kendilerinin gelecek dönemde enflasyonda bir sapma beklemediklerini ancak yarın FED'in açıklamalarının çok önemli olduğunu ve FED'in söylemine göre piyasalarda biraz yatışma ya da çok sert bir yükseliş görülebileceğini söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:08

İLGİLİ HABERLER