Ekonomi
  • 24.9.2013 12:09

Dolarla ilgili flaş tahmin!..

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Fed'in varlık alımlarına devam kararının ardından ilk kez kameraların karşısına geçti. Yeni dolar tahmini de yapan Başçı, ''Seneye sermaye akımları güçlenirse, dolar/TL 1,80 seviyesine gidebilir, bu olmazsa orta noktalara gelir ki o da 1,92 seviyesidir'' dedi.

'DOLAR SENEYE 1,80'E GİDEBİLİR'
MB Başkanı, “MB’nin kura ilişkin görüşünü bir yön duygusu oluşması için paylaşıyoruz. REK’te şu anda 110 çizginin altındayız ve TL aşırı değersiz noktasında ve bu piyasa şartlarında geri döner. Seneye sermaye akımları güçlenirse, dolar /TL 1,80 seviyesine gidebilir, bu olmazsa orta noktalara gelir ki o da 1,92 seviyesidir” dedi.

'ALARMİST OLMAYA GEREK YOK'
Başçı, “Şu aşamada alarmist politikaya gerek yok, işler kademeli olarak yoluna girecek. Kurdaki artış normal, özel sektörün tedirgin olmasını gerektirecek bir durum yok” şeklinde devam etti.

'FAİZ ARTIŞI YA DA İNDİRİMİ BEKLEMEYİN'
Başçı, MB'nin politika araçlarıyla ilgili de yeni açıklamalarda bulundu. “MB, enflasyona karşı tedbir alır, döviz kuru yükseldi diye faiz artırmaz. Kısa vadeli faizlerdeki ayarlamayı ancak enflasyon tehlikeye girerse yaparız" diyen Başçı, " Enflasyon temmuz enflasyon raporu ile uyumlu gidiyor. Dolar 1,92'de kalsaydı yıl sonunda enflasyonda yüzde 6,2'yi yakalardık, kur nedeniyle yılı yüzde 6,2 ile yüzde 7,4 arasında bitireceğimizi düşünüyoruz.

Enflasyon tahminlerle uyumlu hale gelene kadar sıkı, tedbirli para politikasına devem edeceğiz; yakın dönemde faizde artırım da indirim de beklemeyin.Gelişmelere bağlı olarak enflasyon biraz daha da hızlı düşebilir diye bekliyoruz. Enflasyonda döviz kuru geçişkenliği nedeniyle yükselik oldu; enflasyon birkaç ay art arda düşecek" diye konuştu.

 

CNBCE
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:45

İLGİLİ HABERLER