Ekonomi
  • 4.2.2020 16:27

Dominica ve Malta Vatandaşlıkları 2019’da En Çok Talep Gören Ülkelerdi

Çifte vatandaşlık son günlerde sıkça duyulan bir kavram. Özellikle Sabancı ailesi üyelerinin Malta vatandaşlığı alması ile gündeme gelen bu konuya taleplerin de her geçen gün artığı belirtiliyor. Yurtdışı yatırım ve vatandaşlık danışmanlık firması Yeni Bir Hayat tarafından yapılan açıklama da 2019 yılında Dominica ve Malta vatandaşlık programları en çok talep gören seçenekler arasındaydı.

2014 yılında başlayan Malta vatandaşlık programı ile bir yıl gibi kısa bir süre sonunda Malta pasaportu ve vatandaşlığı almak mümkün. Bunun için başvuru yapan kişinin €650,000 tutarında bir rakamı Malta devletine katkı bedeli olarak ödemesi gerekiyor. Eş ve çocukları içinde kişi başı €25,000 tutarında bir ödeme gerçekleşiyor. Ayrıca €150,000 tutarında 5 yıl vadeli Malta devlet tahvili alınması da programın istekleri arasında. Son olarak 5 yıl için Malta’da ev kiralanması veya satın alınması isteniyor. Tüm bunların karşılığında ise kişi ve ailesi Malta vatandaşı olarak pasaport sahibi oluyorlar. Malta pasaportunun bu kadar tercih edilmesinin sebebi ise Avrupa Birliği üyesi olması. Böylece Malta pasaportu sahibi olarak herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde yaşama ve çalışma hakları elde ediliyor. Dil sınavı olmaması, Malta’da vatandaş olabilmek için herhangi bir yaşama zorunluluğu olmaması da programı cazip kılan unsurlar arasında. Yeni Bir Hayat yetkilileri Malta vatandaşlık programının 2020 yılı içinde sona ermesinin beklendiğini belirtiyorlar.

Daha mütevazi bir harcama ile vatandaşlık alınabilecek diğer ülke ise Dominika. Uzun yıllardır vatandaşlık programı sunan Dominika yine gerek Türkler, gerekse diğer ülke vatandaşları arasında en çok tercih edilen seçenekler arasında bulunuyor. Başvuru yapacak ailenin büyüklüğüne göre $100,000 ile $200,000 arasında bir rakamı Dominica hükümetine katkı bedeli olarak ödeyerek Dominica vatandaşlığı ve pasaportu almak mümkün. Hibe yapmak istemeyen kişiler için ada da emlak alma opsiyonu da bulunuyor. Minimum $200,000 bedelli bir emlak alarak yine Dominika pasaportu sahibi olunabiliyor. İşlemler için Dominica’ya gitmek gerekmiyor. Yaklaşık 4-6 ay gibi kısa bir süre içinde Dominika pasaportu evinize geliyor. Dominica vatandaşı olmanın avantajı ise Avrupa Birliği ve İngiltere dahil bir çok ülkeye vizesiz seyahat etme fırsatını sunması. Bu nedenle özellikle iş insanları tarafından tercih ediliyor.

Türkiye’nin benzer bir vatandaşlık programı var. En az $250,000 bedelinde bir emlak alındığı takdirde Türk vatandaşlığı için başvuru yapılabiliyor. İşlemler yaklaşık 6 ay sürmekte ve onaylandığında kişi Türk pasaportu sahibi oluyor. Özellikle Arap ülkelerinden talep gelen Türk vatandaşlığı programının 2020 yılında da devam etmesi öngörülüyor.

 

Güncellenme Tarihi : 4.2.2020 16:31

İLGİLİ HABERLER