Ekonomi
  • 16.1.2015 11:22

Döviz kurları ihracatçıları tedirgin ediyor

İhracatçılar, 2015 yılında ihracat sözleşmelerini mümkün olan destinasyonlarda dolar ile yapma çabası içine girdi. İhracatçıların ortak talebi ise Merkez Bankası’nın faiz oranlarında kademeli olarak "2 puan" indirime gitmesi.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2015 yılı için öngördüğü euro kuru için 2.90 lira, dolar için 2.35 lira ve 1.23 euro/dolar paritesi tahminleri tüm ihracatçı birliklerine iletti. Açıklamada, "Ancak, ihracatçılar arasında önümüzdeki dönemde söz konusu kur tahminlerinin gerçekleşeceğine ilişkin ciddi kuşkular var" denildi.

Türkiye’nin ihracatının yüzde 45’inin, Ege Bölgesi ihracatının ise yüzde 48’inin Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapıldığına dikkati çeken EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, paritenin giderek dolar lehine geliştiği bir ortamın Türkiye ihracatının aleyhine olacağı uyarısında bulundu.

DIŞ TİCARET AÇIĞI DARALACAK

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, 2015 yılında euro’nun 2.75 – 2.80 lira bandında kalmasını beklediğini, doların ise 2.35-2.40 lira arasında tutunacağını, euro/dolar paritesinin ise 1.15-1.20 aralığında kalacağını öngördüğünü belirtti.

Petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle Türkiye’nin 2015 yılında dış ticaret açığının 30 milyar dolar dolayında azalmasının beklendiğine dikkat çeken Galiko, "Dış ticaret açığının azalacak olması Merkez Bankası’nın elini güçlendiriyor. Petrol fiyatları, döviz kurlarının yerinde kalmasını sağlayacak. Enflasyon ise yüzde 4’e kadar gerileyebilir" dedi.

"FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUM"

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler de, 2015 yılı için euro’nun 3 lira, euro/dolar paritesinin ise 1.23 düzeylerinde olması gerektiğini vurguladı ve "Türkiye’nin hazırgiyim ihracatının yüzde 80’i euro ile AB pazarına gerçekleştiriliyor. O nedenle 3 TL’nin altındaki euro kuru hazırgiyim sektörünü zorlar. Ayrıca faiz indirimi için çok uygun bir dönem olduğuna inanıyorum ve Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekliyorum" dedi.

İHRACAT DOLAR BÖLGESİNE

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar da, "2.40-2.50 lira aralığında bir dolar kuru, 2.90 – 3.00 lira aralığında euro kuru gerçekleştiği takdirde 2015 yılı sektörümüz ihracatı açısından başarılı olacaktır. 2015 yılında dolar kurundan daha umutluyuz, ihracatçılarımızı dolar bölgesine ihracat yapmaları konusunda yönlendiriyoruz" dedi

RUSYA'YA İHRACAT

Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya Federasyonu’nun 2017 yılına kadar zorlu bir sürece gireceğine işaret eden Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu da, rublenin dolar ve diğer para birimleri karşısında büyük değer kaybı yaşadığını, Türk ihracatçılarının Rusya'ya ihracattaki kayıplarının artması ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı. Tarakçıoğlu, 2015 yılı kur tahminlerini ise dolar için 2.40 lira, euro için 2.75 lira, euro/dolar paritesi için de 1.15-1.20 olarak özetledi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:51

İLGİLİ HABERLER