DSP'Lİ SEZER: DELEGE İŞARETE UYAR

3 dk okuma
DSP'Lİ SEZER: DELEGE İŞARETE UYAR

Hızlı Özet

GENEL Başkan’ın ‘halef’ seçtiği Zeki Sezer “Bir Ecevit olmak zor’ dedi. Sezer, örgütün kendisini kabulde zorlanmayacağını söyledi, devam etti: DSP solun çatısı olacak.

ECEVİT’İN işaret ettiği halefi DSP Genel Başkan Yardımcısı Zeki Sezer’le de partisindeki mütevazı odasında konuştuk. Güler yüzlü bir siyasetçi olan Sezer’in odasının duvarlarında yalnızca iki fotoğraf var. Arkasında Atatürk’ün fotoğrafı karşısında ise Ecevit’in gençlik fotoğrafı...

t Sayın Sezer, sizin için veliaht deniyor...

Genel Başkanımız daha önce de söyledi, ‘demokrasilerde veliaht olmaz’ diye, ama tavsiyesini iletti. Ben bunu söyleyince sert tepki gösterdi diye bazı gazetelerde yer aldı. Ben sert tepki göstermedim durumu saptadım.

t Ecevit neden sizi tavsiye etti?

Kurulduğu günden bu yana partinin her kademesinde görev aldım. İlçe yöneticiğilinden, il başkanlığına, parti meclisi üyeliğine, parti genel sekreterliğine genel başkan yardımcılığına kadar tüm kademelerde görev aldım. Milletvekilliği ve kısa bir dönem bakanlık yaptım. O arada beni sayın genel başkanımız gözledi, birbirimizi tanıdığımızı düşünüyorum. O nedenle teveccüh göstermiş olabilir.

t Peki gerçekten sürpriz mi oldu?

Ben bunu çok içten söylüyorum. Bulunduğum görevlerde, hangi görev olursa olsun o görevi iyi yapmaya çalıştım. Onun ötesinde kişisel anlamda hiç düşünmedim. Genel başkan yardımcılığının, milletvekilliğinin, bakanlığın en iyisini yapmaya çalıştım ötesini düşünmedim. Düşünmediğim bir şeyin sürprizi nasıl olur onu değerlendirmek gerek.

t Ecevit’in tavsiyesine delegeler uyar mı? Ya da bu konuda kurultayda sizin seçilmemeniz yönünde bir problem olabilir mi?

Olmaması gerekir diye düşünüyorum. Gözlemlerim bu yönde. Örgütlerimizin, partili arkadaşlarımızın gösterdiği ilişki bu yönde. Örgütlerimiz, kendi içlerinden kademe kademe çıkmış bir Zeki Sezer’i kabullenmekte zorlanmayacaktır. Çünkü biz onlarla kader birliği yaptık, hep birlikte çalıştık, birlikte üzüldük, birlikte sevindik. Kamuouyunda çok fazla tanınmıyor olmak benim handikapım diye gösterilebilir. Bazı gazetelerde öyle gördüm ama, örgütle çok sıkı bir gönül bağımız olduğunu biliyorum.

t Sizin genel başkanlığınızda DSP’de nasıl bir değişiklik olacak. Bir üslûp farkı olacak mı?

Bir Ecevit olmak zor. Dolayısıyla belli bir farklılık olacaktır, ama şu olmayacaktır. Demokratik Sol kültürde Demokratik Sol çizgide, Demokratik Sol çerçevede bir farklılık olamayacak. Önümüzdeki dönemde biz Türkiye’nin hakça düzeninin kurulmasına büyük özen göstereceğiz. Ulusal birliğimiz, güvenliğimiz konusunda, laik-demokratik Atatürk Cumhuriyeti konusunda öteden beri sürdürdüğümüz ve Sayın Ecevit’in kuramsallaştırdığı Demokratik Sol çizgi tüm inancımızla sürdürülecek

Solun çatısı olacağız

t Sayın Ecevit, ‘köşemize çekilmeyeceğiz’ dedi. Acaba bu durum genel başkan olacak kişi için yâni sizin için handikap olur mu? Bir de DSP’ye hep aile partisi olarak bakılır. Bu da bir handikap olur mu?

Neden olsun? Hem biz büyük bir aileyiz. Ecevit gibi bir bilgenin Demokratik Sol’un içerisinde olması, onun fikirsel çalışmalara ciddi anlamda katkı vermesi tam tersine ciddi katkı olur diye düşünüyorum. Hem DSP olarak, hem de görev alırsam benim için.

t Türkiye’deki parçalanmış Sol’u birleştirmek adına bir girişiminiz olacak mı?

Türkiye’de yanlış sol söylemler nedeniyle sağın tabanına itilmiş sol seçmenler var. Bu söylemler Demokratik Sol değil ama başka bazı kesimler tarafından söylemler nedeniyle sağın tabanına itilmiş, ancak sol olması gereken ve yaşam şartları gereği, kültürel yapısı gereği, solda olması gereken kesimler var. Bu çok büyük bir kesim. Burada toplumun tüm kültürel değerlerini çoğulcu bir şekilde kucaklamak ve onlarla yakın ilişki kurmak önemli diye düşünüyorum. Biz solun çatısı olmayı ve en büyük sol parti olmayı hedefliyoruz.
(H.O. TERCÜMAN)
Bu haber 1221 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Deniz Baykal'ın eşi Olcay Baykal, yaşamını yitirdi
Gündem

Deniz Baykal'ın eşi Olcay Baykal, yaşamını yitirdi

Son dakika haberler - Merhum eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın eşi Olcay Baykal (88), Antalya’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Baykal’ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Ankara'ya götürüldü. Deniz Baykal'ın Antalya Kepez Devlet Hastanesi'nde tedavi gören eşi Olcay Baykal, bu sabah...

Habervitrini9440 Görüntüleme
Erdoğan'ın kaleminden Türkiye Yüzyılı’nın istiklal beyannamesi
Gündem

Erdoğan'ın kaleminden Türkiye Yüzyılı’nın istiklal beyannamesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Gözü dönmüş terör örgütünün tarihte benzerine az rastlanacak ihanet girişimine karşı, aziz milletimizi milli iradeye sahip çıkmak adına meydanlara ve havalimanlarına çağırırken, basit bir davette bulunmadık. Milletimize yaptığımız çağrı, aziz milletimizin demokratik sağduyusuna, ferasetine ve cesaretine duyduğumuz güvenin bir tezahürüydü.”

Habervitrini10219 Görüntüleme
Destici'den Muhsin Yazıcıoğlu açıklaması! Abdullah Gül'e dikkat çekti
Gündem

Destici'den Muhsin Yazıcıoğlu açıklaması! Abdullah Gül'e dikkat çekti

Destici, "Temennimiz, yargı makamlarımızın ve kolluk kuvvetlerimizin güçlü bir koordinasyon ve titizlik içerisinde çalışmalarını sürdürerek maddi gerçeği bütün yönleriyle ortaya çıkarması, yıllardır cevap bekleyen tüm soru işaretlerinin hukuk çerçevesinde açıklığa kavuşturulması ve sorumluluğu bulunan herkes hakkında hukuk devletinin gereğinin eksiksiz yerine getirilmesidir." diye konuştu.

Habervitrini13435 Görüntüleme
Adalet Bakanı Gürlek'in Eşini bakın kaç liraya vurmaya kalkmışlar
Gündem

Adalet Bakanı Gürlek'in Eşini bakın kaç liraya vurmaya kalkmışlar

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in eşine yönelik ses getireceği iddia edilen bir eylem hazırlığı, CİMER’e yapılan bir bildirimle engellendi. Soruşturma kapsamında tutuklanan Uğur Yılmaz ve Yavuz Canbaşı'nın, saldırı karşılığında 1.5 milyon TL üzerinde anlaştıkları öne sürülürken, şüpheliler sorgularında suçlamaları kabul etmedi.

Habervitrini9484 Görüntüleme