Gündem
  • 29.11.2007 11:36

DTP'DE ZAN'AOPERASYONU!

ABDÜLKADİR SELVİ
DTP hakkında açılacak olan kapatma davasına delil olacak haberler servis edilmeye başlayınca, geçmişte örneklerini yaşadığımız linç kampanyası karşısında geri durmuştuk.

Bu kavgada bir yumruk da sen salla histerisinden uzak durmaya çalıştık.

Kadın milletvekillerinin eli silahlı fotoğrafları, Kandil'deki eğitim anından kareler ortaya saçıldı, beklenen dava açıldı.

Bu çekinceleri kayda geçirdikten sonra DTP'deki gelişmelere duyarlı birisi olarak, partide neler oluyor sorusuna da yanıt aramak gerektiğini düşünüyorum.

Aslında DTP'deki değişim 22 Temmuz seçimlerinin hemen öncesinde, milletvekili adaylarının belirlenme sürecinde başladı.

2004 yılında DTP'nin başına geçmesi için yapılan teklifi sağlık sorunlarını ileri sürerek geri çeviren Leyla Zana, milletvekili adaylarının belirlenme sürecinde aniden ön plana çıktı.

Zana'nın burada kendi inisiyatifi ile değil, Öcalan ve dağ kadrolarının talimatı ile harekete geçtiği tahmin ediliyor.

Kandil'deki eli silahlı milletvekili fotoğrafları ve cezaevindeki birinin aday gösterilmesi süreci orada başlıyor. Bilinçli bir tercih.

Zana partide ağırlığını arttırarak Ekim ayındaki kongreye damgasını vuruyor.

Türkleri anlamak için gayret gösterilmesi yönünde yazı yazdığı için Aysel Tuğluk, milli maçlara gitmeyi, şehit ailelerini ziyaret etmeyi önerdiği için Sırrı Sakık ve diyalogdan yana mesajlar verdiği için Ahmet Türk geriye çe-kilirken, şahinler parti yönetimine egemen oldu. Refah, sosyal entegrasyon gibi konuları gündeme taşımak isteyen, Türk halkını anlamak için “empati” yapılmasını öneren isimler,”tasfiye”edildi.

DTP cephesinde iki süreç birden yürü-yor. Tabii her ikisi de Leyla Zana'nın kontrolü altında.

Kapatılma sürecinde azami gerginlik ile aynı zamanda yeni bir oluşumu hızlandırmak. Leyla Zana başkanlığında yeni bir partinin hazırlıkları yapılıyor.

Ancak dikkatinizi çekmiştir, gerginlik politikası yerel yönetimler aracılığıyla kışkırtılıyor. Tunceli Belediye Başkanı ile Batman Belediye Başkanı'nın açıklamaları bunlara bir örnek. Burada amaç bu belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınmalarını sağlamak. Bir tuzak bu.

22 Temmuz seçimlerinde AK Parti karşısında gerileyen DTP, yerel seçimlerde daha büyük bir hezimet yaşama kaygısına kapıldı. Belediye başkanlarını görevden aldırıp, yerel seçimleri bir hesaplaşmaya dönüştürmek istiyor. Normal süreç yaşansa DTP'li belediyeler hizmetleriyle değerlendirilecekler. Militanlık yapmaktan hizmet vermeye vakitleri ve kapasiteleri olmadığı için sandıkta bu hesabı verecekler.

Bundan kurtulmak için çok iyi bildikleri gerilim üretme ve şiddet yöntemine başvuruyorlar.

Tabii Ankara bu tuzağa düşerse başarılı da olabilirler. Bir yanda PKK'nın ağır baskısı diğer tarafta ise haklarında açılan kapatma davası nedeniyle bir bütün olarak gözükseler de DTP'de farklı renkler de mevcut.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:27

İLGİLİ HABERLER