Gündem
  • 4.7.2009 13:24

DTP'NİN MEKTUBU BARZANİ'YE SÖKMEDİ

PKK yönetimindeki Hiwa adlı partinin Kuzey Irak seçimlerine girmesinin engellenmesini eleştiren DTP, Barzani’ye gönderdiği mektupta, ‘Türkiye’de bile Kürtler adına siyaset yapan partiler seçimlere katılabiliyor’ dedi

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Kürt kökenli Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin lideri Mesud Barzani’ye bir mektup yazdı.

Milliyet'in haberine göre Türk ve Ayna, 25 Temmuz’da Kuzey Irak’ta yapılacak seçimlere terör örgütü PKK’nın denetimindeki Hiwa (Umut) partisinin girmesine izin verilmemesini eleştirirken, “Demokratik olun” çağrısı yaptı.

Türk ve Ayna’nın mektubu, Talabani ile Barzani’ye iletilmek amacıyla KDP ve KYB’nin Ankara temsilciliklerine verildi. Türkiye’de Kürtler adına siyaset yapan partilerin, Kürt kimliğinin tanınmamasına rağmen seçimlere katılabildiği öne sürülen mektupta şu görüşlere yer verildi.

İŞTE O MEKTUP

Federal Kürdistan Bölgesi’nde 25 Temmuz’da yapılacak seçimlerin sadece Federal Kürdistan Bölgesi’ni etkilemeyeceğini özellikle vurgulamak istiyoruz. Dünyadaki tüm Kürtler açısından önemli gördüğümüz bu seçimlerin Federal Kürdistan Bölgesi halkı için hayırlı olmasını yürekten diliyoruz.

Kürtlerin demokratikleşme yolunda ve kendi geleceklerini tayin etmeleri açısından son derece önemli gördüğümüz seçimlerin tüm Kürtler ve dünya ülkeleri tarafından dikkatlice izlendiğinin farkında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Dolayısıyla, seçimlerin şeffaflığı ve temsiliyette adaletin sağlanabilmesi için asgari koşulların ilgili makamlarca sağlanmasına yönelik görüşümüzü, kardeşliğimizden doğan hukuk gereği ifade etme ihtiyacı hissediyoruz.

Bu durumla bağlantılı olarak bölgedeki tüm siyasi partilerin, eşit koşullar altında yarışmasını son derece hayati önemde görmekteyiz.

Bölgede istikrarın ve barışın tesis edilmesi açısından herkesin ve her kuruluşun bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini yürekten ümit ediyoruz.

Seçim öncesi kamuoyuna yansıyan ‘Hiwa Listesi’nin seçimlere katılmasının engellenmesi haberi partimiz tarafından büyük üzüntüyle karşılanmış ve demokrasi adına kaygılandırmıştır.

Irak Yüksek Seçim Kurulu’nun almış olduğu bu kararın Kürt halkının demokratikleşme sürecine bir katkıda bulunmadığını açıkça belirtmek istiyoruz.

Bildiğiniz gibi Kürt dili ve kimliğinin dahi tanınmadığı, Kürtlerin hakları ve özgürlükleri için mücadele edenlerin yoğun siyasi baskı ve yasaklara maruz kaldığı Türkiye’de bile Kürtler adına siyaset yapan partiler seçimlere katılabilmektedir.

Federal Kürdistan Bölgesi’nde Kürtlerin özgürlüğü ve demokratikleşmesi için mücadele eden ‘Hiwa Listesi’ gibi bir oluşumun ironik bir şekilde siyaset dışı bırakılmasının Irak’ın ve Federal Kürdistan’ın demokratikleşmesine katkı sağlamayacağını düşünüyoruz.

Dileriz ki hükümetiniz ve yetkili kurumlarınız önümüzdeki seçim sınavını demokratikleşme yolunda Kürt halkına layık bir şekilde gerçekleştirir ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesi açısından önemli bir rol üstlenir.
Bu vesileyle seçimlerin tüm Kürtlere hayırlı olmasını ve kardeş halkımızın iradesinin hiçbir baskı altında kalmadan sandığa yansımasını umut eder, başarılar dileriz.”

Hülle partisi

Kuzey Irak’ta faaliyetleri yasaklanan PKK’nın denetimindeki PÇDK’nin kurduğu “hülle partisi” Hiwa’nın Arapçası “El Amal” olarak biliniyor.

Milliyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:28

İLGİLİ HABERLER