Sağlık
  • 23.8.2009 14:53

DUDAKTAN ÖPÜŞENİN BAŞINA BAKIN NELER GELİYOR?

Dudaktan öpüşen kişiler arasında Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar bulaşabilir!

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle çocuklar, bebekler ve özlenen kişilerle karşılaşıldığında sarılma ve öpüşmede daha abartılı davranıldığını söyledi.

Bunun toplumda yaratabileceği sorunların ciddiyetinin bilinmediğini belirten Yorulmaz, "Böylesine bir sevgi gösterisinin bize veya sevdiklerimize bazen ölüme veya sakat kalmalara kadar varabilen ciddi zararlar verebileceği akıldan çıkarılmamalıdır" diye konuştu.

Kişilerin boğaz ve burun salgılarını öptüğü kişinin dudağına, yanağına veya vücudunun bir başka bölgesine bulaştırdığını ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, bu salgılarda ağız, boğaz, yutak, dil, bademcik, diş, diş eti, burun, sinüs hatta akciğerler gibi organlara ait hastalık mikrobu varsa öpüşmeyle kolaylıkla bu mikrobun öpülen kişiye geçebildiğini bildirdi.

Faruk Yorulmaz, infeksiyöz mononükleöz adlı yüksek ateş ve lenf bezlerinde büyümeyle seyreden hastalığın en sık öpüşme yolu ile bulaştığı için bu hastalığa "öpücük hastalığı" adı verildiğini söyledi.

Ağızda, dil veya diş etlerinde kanama varsa bu kanın dudaktan öpüşen kişiler arasında geçişiyle Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıkların bulaşabildiğini belirten Yorulmaz, şöyle konuştu:
"Bu hastalıklardan herpes virüs hastalıkları ve zatürre gibi kimileri özellikle bebeklerde öldürücü olabilmektedir. Bu tür hastalıklar dudaktan öpüşmeyle çok daha kolay bulaşırken diğer öpüşme türlerinde mikroplar öpülen yere bulaştırılır ve bazı dış ortamda uzun süre yaşayabilen mikroplar bu bölgelerden, varsa yara ve sıyrıklar aracılığıyla, eller yoluyla ağza veya buharlaşma yoluyla
burna ve vücudun içine taşınarak hastalıklara yol açabilir."
-HASTALIKTAN KORUNMA-
Prof. Dr. Yorulmaz, bu hastalıklardan korunulması için yapılması gerekenlerin başında hasta kişilerle çok yakın olmamanın, tokalaşmanın ve öpüşmemenin geldiğini bildirdi.

Özellikle dudaktan öpüşmenin mikrop bulaştırma yönünden en tehlikeli öpüşme olduğunu kaydeden Yorulmaz, "Bu nedenle bu tür öpüşmede çok dikkatli olunmalıdır. Birbirini çok seven kişilerin birbirine zarar vermek istemeyeceklerine göre ağız, boğaz, yutak, dudak, diş, diş eti hastalıkları veya ağız içinde dudakta yara, aft gibi sorunları olanlar dudaktan öpüşmekten mutlaka kaçınmalıdır" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:35

İLGİLİ HABERLER