Sağlık
  • 16.5.2013 01:32

'Düğün otu' yaktı!..

KONYA'da diz ve ayaklarındaki ağrıları gidermek için bahçede buldukları otları ezip saran 63 yaşındaki Cemal Acar ve eşi 57 yaşındaki Gülcan Acar, bacaklarında yanık oluşması üzerine hastanelik oldu. Doktorlar Acar çiftinin bacaklarındaki yanıkların kimyasal türde bir yanık olduğunu belirtti.

Kadınhanı İlçesi'nde oturan Cemal Acar ve eşi Gülcan Acar, 10 gün önce bahçeden topladıkları halk arasında 'düğün otu' olarak adlandırılan bitkiyi, ağrılarını iyileştirmesi için ezip, bezle diz ve ayak bileklerine sardı. Kısa süre sonra bacaklarında ateşlenme hisseden çift, sardıkları bezi çıkarınca yanıklar oluştuğunu görünce önce Ilgın Devlet Hastanesi'ne gitti. Burada yapılan müdahalenin ardından Selçuk Üniversitesi'ne sevkedilen çiftin tedavisi sürüyor.

'AĞRILARI GEÇİRİR SANDIK'

Dizlerinde kireçlenmeden dolayı ağrı olduğunu belirten Cemal Acar, ağrıyı gidermek için bitki sardığını kaydetti. Ağrıları nedeniyle eğilip, kalkarken güçlük çektiğini ifade eden Acar, şunları söyledi:

'Soğanların içinde yabani otlar varmış. Eşim bu otları temizlemiş. Eşimin annesi ve çevresinden öğrendiğine göre bu otlar ağrıyı azaltıyormuş. 'Bu otları ezip saralım' dedi. Belki faydası olur diye otları ezip dizlerimize sardık. Ancak 45 dakika sonra bacağımda ateşler oluştu. İyice rahatsızlandım. Eşimle birlikte otları çıkarıp hastaneye gittik. Otun ne olduğunu hiç bilmiyorum. Şaşkınlık başka bir şey değil. Bir daha asla böyle bir şey yapmam.'

'DÜNYA'DA BUNA BENZER 3 VAKAYA RASTLANILDI'

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Zekeriya Tosun, çiftin bacaklarında oluşan yanıklar için dünya literatüründe araştırma yaptıklarını belirtti. Prof.Dr. Tosun, 'Dünya literatüründe ve tıp tarihinde uluslararası yayın yapılan bu bitki ile ilgili 3 vaka var. Bu 3 vaka da Türkiye'de özellikle Orta Anadolu'dan çıkmış. Halkımız bilmedikleri bitkileri tedavi amaçlı olarak kesinlikle kullanmasınlar. Bu hastalarımızda olduğu gibi tedavi amaçlı kullanılan bitkiler, hastada ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir' dedi.

Tedaviyi hızlandırmak amacıyla araştırma yaptıklarını ve çiftten kullandıkları ottan numune istediklerini belirten Prof. Dr. Tosun, şunları söyledi:

'Hastalarımıza yardımcı olabilmek için bu otun numunesini istedik. Bu bitkiyi üniversitemizin Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'ndeki hocalarımız değerlendirdi. Bitkiyi teşhis edip, bize bitkinin özellikleriyle ilgili bilgi verdiler. Bitki maalesef vahşi bir bitki olarak geçiyor. Özel bir bileşeninden çok genel bir kimyasal yanık oluşturuyor. Genel kimyasal yanıklara nasıl bakılıyorsa, bu yanıklara da öyle bakıyoruz. Hastanemizde hastalarımıza en iyi tedavi imkanını vermeye çalışıyoruz. Hastalarımızın kısa sürede iyileşerek, evlerine dönmelerini umut ediyoruz.'

Yanıkların alev ya da sıcak suyla haşlanma şeklindeki yanıklara benzemediğini belirten aynı bölümün öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Osman Akdağ, 'Yanıklar alıştığımız türde yanıklar değil. Sıklıkla gördüğümüz bir alev yanığı ya da sıcak su haşlanma yanığı şeklinde değil. Bunun için bizde literatüre baktık bu ottan dolayı oluşan yanık için neler yapabiliriz diye. Hastalarımızın bir hayati tehlikesi yok, ama yanıklar oldukça ciddi yanıklar. Hastalarımızın yara bakımına dikkat edip, genel durumunun bozulmamasına dikkat ediyoruz' dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:17

İLGİLİ HABERLER