Gündem
  • 27.4.2022 01:17

Duhok’ta PKK’ye ait 1 ton patlayıcı ele geçirildi..

Barzani'nin Güvenlik Konseyi: Duhok’ta PKK’ye ait 1 ton patlayıcı ele geçirildi..
 K. Irak'ta Kürt Bölgesi Güvenlik Konseyi, Duhok’ta PKK’ye ait 1 ton PETN patlayıcı ile füze ele geçirildiğini, bu patlayıcının Irak Kürdistan Bölgesi’nde kullanılmak üzere hazırlandığını açıkladı.

Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Güvenlik Koseyi kurumları, PKK’nin Kürt Bölgesi’ne yönelik tehlikeli bir planını boşa çıkararak büyük miktarda patlayıcı ve askeri mühimmat ele geçirdi” denildi.

Vatandaşlarının huzur ve güvenliği için güvenlik kurumları tarafından sürdürülen çabalar sonucunda 17 Nisan günü Duhok il sınırları içerisinde 1 ton PETN, 10 adet Konkurs anti-tank füzesi, 23 muharebe tibi insansız hava aracı motoru, 1200 gaz maskesi ve 375 AK-47 şarjörü ele geçirildiği bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Açıklamada, "Zanlı Yunis Ahmed Kasım Süleyman ile yapılan sorgulamada, ele geçirilen tüm patlayıcıları ve askeri teçhizatı PKK'ye teslim edilmek üzere Rodi Huseyin adlı bir YPG’li sorumlusundan aldığı ortaya çıktı" bilgisi paylaşıldı.

Güvenlik konseyi ayrıca yakalanan Yunis Ahmed Kasım Süleyman’ın itiraflarını ve ele geçirilen patlayıcı ile mühimmatın görüntülerini de paylaştı.

Görüntülerde, 1970 Sihela doğumlu olduğunu, Duhok’taki Domiz Kampı’nda ikamet ettiğini ve Musul ile Duhok arasında taksi şoförülüğü yaptığını anlatan şahıs, YPG sorumlusu olduğunu belirttiği Rodi Hüseyin’in kendisi ile iletişime geçtiğini söyledi.

Süleyman’ın sözleri şöyle:

“O YPG sorumlusu, banenden parçalar halinde göndereceği askeri malzemeleri depomda biriktirmemi ve PKK’liler geldiğinde onlara teslim etmemi istedi. Bana, ‘onlar buna muhtaç, bugün-yarın onlara ulaştırmalıyız’ dedi. Nedir diye sordum, 1 ton patlayıcı dedi. Niçindir bu diye sordum, Güney Kürt bölgesinde’da eylem yapacaklar dedi. 17 Nisan günü bu malzemeleri teslim edecektik ancak o gün güvenlik güçleri bizi yakaladı.”

Konuya ilişkin PKK ve YPG’den şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

PETN ve Konkurs füzeleri

Pentaeritritol tetranitrat veya yaygın kısaltılışıyla PETN, oldukça güçlü bir patlayıcı maddedir. PETN rölatif etkinlik faktörü 1.66 olan güçlü bir patlayıcı maddedir. Plastikleştirici ile karıştırıldığında, PETN bir plastik patlayıcı oluşturur. Demir ve çeliği kesici özelliği ile bilinen bu madde, özellikle mayın yapımında kullanılır.

9M113 Konkurs füzeleri ise Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve kablo güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir.

Kaynak : Rûdaw

Güncellenme Tarihi : 27.4.2022 01:36

İLGİLİ HABERLER