Gündem
  • 17.9.2013 10:58

Dünya helikopterin vurulmasını nasıl verdi

Türkiye'nin sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Suriye helikopterini düşürmesi, yabancı basında da yankı buldu. Yurtdışı kaynaklı basın kuruluşlarında yapılan yorumlarda, Türkiye-Suriye sınırının zaten gergin olduğuna vurgu yapıldı. 

New York Times gazetesinde, Türkiye'nin Suriye helikopterini vurması için "Türk hükümetinin Suriye'deki iç savaşa daha güçlü bir uluslararası yanıt verilmesi çağrılarını kuvvetlendirmek için yapılmış bir eylem gibi gözüküyor" denildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Beşar Esad'ın devrilmesini isteyen dünya liderlerinin başında geldiğini hatırlatan gazete, Erdoğan'ın Rusya ve ABD tarafından Suriye'nin elindeki kimyasal silahların imha edilmesi yönünde anlaşmaya varılmasına soğuk yaklaşan bir isim olduğunu vurguladı. 

Financial Times'ta ise "Ankara ile Şam arasındaki tansiyon yükselmeye devam ederken, Türkiye Suriye helikopterini vurduğunu açıkladı" denilerek iki ülke arasındaki mevcut gerginliklere dikkat çekildi. Helikopterin vurulmasının, iki ülke arasındaki 900 kilometrelik sınır boyunca kaotik ve bazen de kanlı olayların sadece en sonuncusu olduğu belirtilirken, bu olayın gerçekleştiği zamanlamaya da vurgu yapıldı. 

Financial Times, haberinde "Bu olay, Şam'ın kimyasal silah cephaneliğini kullanılamaz hale getiren anlaşmayı açıkça kabul etmesi sonrasında askeri gergilimin azaldığı bir dönemde meydana geldi" ifadelerine yer verdi. Haberde ayrıca, Türkiye'nin Suriye lideri Beşar Esad'a karşı olduğunu bağırarak söyleyenlerin arasında en önde gelenlerden olduğu ve Esad'a karşı gelen ve Türk toprakları aracılığıyla silahlandırılan muhalifleri desteklediği yorumu yapıldı. 

TIME dergisinin internet sitesinde ise helikopterin vurulmasına kadar olan dönemdeki Türkiye-Suriye ilişkileri irdelendi. "Bu olanlar, Türklerin aklına gelemezdi. 2009 yılında, Recep Tayyip Erdoğan hükümeti Suriye vatandaşları için vize uygulamasını kaldırmış ve gelecekteki enerji işbirlikleri, ortak yatırımlar, serbest ticaret bölgesi için planlar yapmıştı" diye başlanan haberde, dört yıldan kısa bir süre içinde Türkiye-Suriye sınırının herkesin izlediği bir nokta olduğu anlatıldı. 

The Telegraph gazetesinde ise helikopterin düşürülmesinden çok önce Türkiye’nin Suriye'den açılan ateş sonucu angajman kurallarını değiştirdiği hatırlatıldı. Haberde ayrıca, Türkiye'nin uzun süredir Beşar Esad'ın devrilmesi için lobi çalışması yaptığı ve Suriye sınırına NATO Patriot bataryaları yerleştirdiği dile getirildi. 

Los Angeles Times'ın internet sitesindeki haberde de helikopterin düşürülmesinin, zaten gergin olan sınır hattındaki son gelişme olduğu vurgulandı.

İtalyan RAI Radyo Televizyonu ise “Bölgede savaş rüzgarları tekrar esmeye başladı. Türk jetleri sınırlarını ihlal eden bir Suriye helikopterini düşürdü. Tansiyon yükseldi. Türk hükümeti helikopteri vurduğunu hemen açıkladı ve sınır angajmanını uyguladığını söyledi” yorumuna yer verdi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:59

İLGİLİ HABERLER