Ekonomi
  • 3.10.2008 09:07

DÜNYA NEFESİNİ TUTTU, BEKLİYOR!....

Mali krizdeki Amerikan piyasalarına nefes aldırması beklenen 700 milyar dolarlık destek planı, yenilenen haliyle önceki gün ABD Senatosu’ndan dörtte üç çoğunluğun oyuyla geçti.
Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerin ortak tavrıyla yenilenen pakete 74 kabul 25 ret oyu geldi. Demokratlardan 40, Cumhuriyetçilerden 33 Senatör ve bağımsız Joe Lieberman “kabul” oyu kullandı. Başkan adayları Barack Obama ve John McCain de kabul oyu kullandılar. Oylama öncesi McCain’le tokalaşmak için salonun Cumhuriyetçi tarafına giden Obama, McCain tarafından soğuk bir biçimde karşılandı.

Obama telefona sarıldı
Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Demokrat Chris Dodd, “Bu oylamayla güvenin geri gelmesini sağladık. Balonlarla kutlayacak değiliz ama çok zor bir anda bütün Amerikalıların çıkarına uygun şekilde davranabilmeyi başardık” dedi.
Senato Çoğunluk Lideri Nevada Senatörü Harry Reid, “Uzlaşı ile geçirdiğimiz bu planın Temsilciler Meclisi’nden de geçeceğini umuyorum” diye konuştu.
Yenilenen haliyle bazı muhafazakâr Demokratların tepkisini toplayabilecek planın bugünkü oturumda Temsilciler Meclisi’nden geçmesi için Demokratların başkan adayı Barack Obama harekete geçti.
Pazartesi günkü oylamada “ret” oyu veren siyahi Temsilciler Meclisi üyelerine telefon eden Obama’nın Cumhuriyetçilerden kaynaklanabilecek fireyi kapatmak için en az 20 Demokratı yedekte beklettiği öğrenildi. Yeterince oyu garanti edemezlerse Demokratlar planı oya sunmayı erteleyecekler.

100 milyar dolarlık ‘ek’
Yeni plan 250 bin dolara kadar olan mevduatı garanti altına alırken, vergi mükelleflerine 100 milyar doları aşan indirim getirdi. Yenilenebilir enerji yatırımlarına vergi kolaylığı da getiren planın 350 milyar dolarlık bölümü hemen devreye girebilecek ve bankalar Hazine’den kredi kullanabilecek.

Borsada büyük düşüş
Ancak piyasalar yenilenen paketin de Temsilciler Meclisi’nden geçmeyebileceği endişesini yaşayınca dün New York Borsası’nda Dow Jones endeksi yüzde 3.2, Nasdaq endeksi de yüzde 4.5’lik büyük değer kayıplarıyla kapandı.



ABD’de işsizlik maaşı başvurusu rekor arttı
ABD’de işsizlik maaşı başvuruları rekor düzeyde yükseliş gösterdi. Çalışma Bakanlığı verilerine göre, işsizlik maaşı başvuruları, son 7 yılın en büyük artışını göstererek, 497 bin düzeyine çıktı. İşsizlik maaşı başvurularının artışında, ekonomideki daralmanın yanı sıra kasırgaların da geçici etkisinin olduğu belirtiliyor.



Bush: Temsilciler Meclisi de kurtarma paketini desteklemeli
ABD’de kurtarma paketinin Senato’da kabul edilmesinin ardından ABD Başkanı George W. Bush, paketin, Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nden de geçirilmesi çağrısında bulundu. Bush, Senato’daki oylamanın ardından yayımladığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Senato’dan geçen bu yasa teklifi, her Amerikalının finansal güvenliği için şart. Bu iyi yasa teklifinin, bu hafta Temsilciler Meclisi’nde kabul edilerek bana gönderilmesini Amerikan halkı bekliyor.
Ekonomimiz de bunu istiyor. Senato’da yapılan iyileştirmelerin ardından Temsilciler Meclisi’ndeki iki partinin milletvekillerinin de bu yasayı destekleyebileceğine inanıyorum.”

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:47

İLGİLİ HABERLER