Dünya
  • 15.11.2018 05:00

2 ton altın stoklayan adamı meydanda astılar

İran, ekonomik krize ve petrol sektörünü hedef alan yeni ABD yaptırımlarına maruz kaldığı bir zamanda, iki ton altın stoklamakla suçlanan ‘Altın Sultanı’ lakaplı Vahid Mazlumin ile Muhammed İsmail Kasımi’yi idam etti.

İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansı’na göre altın piyasasını manipüle etme amacıyla iki ton altın stoklamakla suçlanan Vahid Mazlumin ile iş birlikçisi olarak görülen Muhammed İsmail Kasımi sabaha karşı Tahran’da idam edildi.

İran medyasında yer alan haberlere göre Mazlumin tonlarca altın stoklarken, işbirlikçisi olarak görülen Kasımi ise Mazlumin’in şebekesinin bir parçası.

Mazlumin ve Kasımi, mahkeme tarafından ‘ekonomik sistemi bozmaya yönelik yolsuzluk ağı kurmak, bu ağı yönetmek ve ülke çapında büyük oranda yasa dışı şekilde izinsiz para ve döviz işlemleri yapmak suçlamasıyla idama mahkum edilmişti.

Öte yandan Hamaney, Yargı Erki Başkanı Sadık Laricani’nin mali suçlara odaklanan özel mahkemeler kurma önerisini Ağustos ayında onayladı.
Bu mahkemelerle 81 milyonu bulan İran halkının zengin azınlığa karşı artan öfkelerinin önüne geçilmek istenirken, mahkemelerin kurulduğu Ağustos ayından bu yana 7 kişiye idam cezası verildi. Bazı yargılamalar televizyonda canlı olarak yayımlandı.
ABD’nin yaptırımlarının yeniden uygulanmasıyla ortaya çıkan ekonomik tehditten dolayı, İran Riyali 2018’de değerinin yaklaşık yüzde 70 kaybetti.

Bunun sonucunda hayat şartlarının ağırlaşmasıyla yolsuzluğa karşı protesto gösterileri düzenledi.

Şarku’l Avsat

Güncellenme Tarihi : 15.11.2018 16:37

İLGİLİ HABERLER