Dünya
  • 14.11.2018 09:00

200 Filistin roketi İsrail'in savunma sistemini nasıl aştı

Hamas İsrail'in Demir Kubbe'sini çökertti

İsrail dün gece Gazze'ye bomba yağdırdı. Hamas'ın askeri kolu Kassam Tugayları ise, İsrail'in beklemediği bir karşılık verdi. Kassam askerleri, roketleriyle İsrail'in sürekli övündüğü hava savunma sistemi 'Demir Kubbe'nin zaafiyetini tespit ederek başarısızlığa uğrattı. Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz, atılan 400'e yakın roketin sadece 100'ünü önleyebilen İsrail ordusunun hayal kırıklığı Demir Kubbe'yi yenisafak.com'a değerlendirdi.

İsrail, geçtiğimiz haftadan bu yana Gazze'yi hedef almaya devam ediyor. Filistin'deki işgal politikasını sürdüren İsrail, direnişin kalesi olan Gazze'de bu çapta bir mukavemetle karşılaşacağını hesap edememiş görünüyor. Dün gece Gazze'de 7 binayı hedef alan İsrail, 5 kişiyi şehit etti, onlarca kişiyi de yaraladı. Hamas'ın askeri kolu İzzettin El-Kassam Tugayları, askeri bir taktikle İsrail'in övündüğü 'İron Dome' yani 'Demir Kubbe' isimli füze savunma sistemini sekteye uğrattı. İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee “Gazze’den İsrail’e 370 füze atıldı. 100 tanesi engellenebildi” şeklinde itiraf gibi bir açıklama yaparken, Kassam Tugayları'nın İsrail'i korkutan taktiğini, Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz'a sorduk.

Demir Kubbe, İsrail'in hava saldırılarına karşı oluşturduğu gelişmiş bir hava savunma sistemi.

İsrail'in 'Demir Kubbe'sinin başarı oranı yüzde 90'dan yüzde 30'a düştü.
"Savunma sanayiinda ‘satürasyon’ denilen bir şey var. Bu şu manaya geliyor: her savunma sisteminde atılan füzelere ve roketlere karşılık verme kapasitesi bellidir. Bu doygunluk noktasına ulaşırsa yani satüre olursa, artık savunamaz hale gelir. Bu tip sistemlerde başarı oranı vardır. Bu oran düşürülürse, sistemin açığı yakalanmış olur. İsrail ordusu, daha önce bu ‘Demir Kubbe’nin yüzde 90 oranında başarı gösterdiğini belirtmişti. Ancak bu saldırılarda anlaşılıyor ki bu oran yüzde 30’lara düşmüş durumda"

Kassam Tugayları zekice bir taktik uyguladı

El-Kassam Tugayları, bu defa farklı bir taktik uyguladı. Akıllı bir strateji geliştirerek, roket atımını artırdı ve İron Domme, yani Demir Kubbe’nin zaaflarını tespit etti. Yani burada sadece “İsrail füze savunma sistemi başarısız oldu” demek doğru değil, “Kassam Tugayları saldırısının aktif başarısıdır” demek daha doğru olur.

Daha önceki saldırılardan farklı olarak, dünkü saldırılarda çok daha fazla hedef vuruldu. Kassam Tugayları askeri taktikleri kullanarak İsrail’deki sistemin zaafiyetinden yararlandı.

27 Eylül’deki saldırılarda Demir Kubbe’nin başarı oranı yüzde 57. Bu saldırıda daha da düştü.

İsrail’in “araziye düştü” açıklamaları yalandır

Demir Kubbe sisteminde özel bir durum var; Boş arazilere düşecek roketleri tespit edip onlar için harekete geçmiyor. Ama dün akşamki saldırılara baktığımızda, Kassam’ın her attığı roketin hedefi bulduğunu söyleyebiliriz. Muhtemelen mühimmatı bitti. İşte bu uygulanan taktiğin sonucudur.

Ellerindeki az kaynağı çok doğru şekilde kullandılar. İbtidai şartlarda yaptıkları roketlerle bu işi başardılar.

Güncellenme Tarihi : 14.11.2018 09:09

İLGİLİ HABERLER