Dünya
  • 25.5.2018 00:16

ABD'den terör örgütü PKK'ya 2019'da 300 milyon dolar yardım

ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon’a 2019 mali yılı için 709 milyar dolarlık bütçe ayrılmasını ön gören yasa tasarını onayladı. Eğit-donat programı için Suriye'ye 300 milyon dolar yardım ayrıldı. Bu yardımı alacak güçlerin, geçmişleri, bağlantıları ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile iş birliği yapma geçmişleri dahil durumunun değerlendirilmesi öngörülüyor. Suriye’de eğit-donat programı fonundan faydalanacak grupların SDG adını kullanan YPG/PKK ile iş birliğinin değerlendirilmesinin talep edilmesi dikkat çekti.

SURİYE İÇİN 300 MİLYON DOLAR AYRILDI

Tasarıda, DEAŞ ile mücadele kapsamında Irak eğit-donat programı için 850 milyon dolar ayrılırken Suriye için 300 milyon dolar ayrıldı. Tasarının aynı  kısmında “Diğer” başlığı atında ise 250 milyon dolar ayrıldığı görüldü. DEAŞ’ın elindeki toprakların neredeyse tamamı alındığı halde ABD’nin  DEAŞ ile mücadele kapsamında Irak ve Suriye’ye 1 milyar 400 milyon dolarlık bir fon ayırması dikkat çekti.

Pentagon’un Şubat ayında yayınladığı bütçe talebinde “Diğer” başlığı  altındaki 250 milyon doların sınır güvenliği için ayrıldığı ifade ediliyordu. Bu  miktar, ABD’nin Suriye’de YPG/PKK’ya sınır birlikleri kurmak üzere ayırdığı  şeklinde yorumlanmıştı.

Pentagon ise bu fonun Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırı başta olmak  üzere genel sınır güvenliği masrafları için harcanmasının planlandığını öne  sürmüştü.

SURİYE FONUNA SINIRLAMA

Savunma bütçesi yasa tasarısında dikkat çeken bir diğer detay ise  Suriye’deki gruplara sağlanacak olan eğit-donat fonuna yönelik sınırlama oldu.

Tasarıda, ABD yönetiminin Kongre'ye Suriye’deki faaliyetlerle ilgili  kapsamlı bir rapor sunana kadar Suriye’deki eğit-donat programı için ayrılan  fonun verilmemesi şartı dikkat çekiyor.

Tasarı, söz konusu raporda “bu yardımı alan güçlerin, geçmişleri,  bağlantıları ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile iş birliği yapma geçmişleri  dahil durumunun değerlendirilmesini” öngörüyor.

İstenen raporda, Suriye’de eğit-donat programı fonundan faydalanacak  grupların SDG adını kullanan YPG/PKK ile iş birliğinin değerlendirilmesinin talep  edilmesi dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 25.5.2018 00:27

İLGİLİ HABERLER