Dünya
  • 12.2.2018 23:31

Afrin'deki teröristlere Esad desteği

İngiliz Reuters haber ajansı, Suriye hükümeti ve YPG'ye yakın kaynaklardan derlediği analiz haberinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Afrin'de 'Türkiye'ye karşı YPG'lilere dolaylı olarak yardım ettiğini' yazdı.

Haberde, "Hükümet yanlısı güçler ve Kürtlerin öncülüğündeki birlikler, Suriye'nin diğer bölgelerinde ve Şam'da birbirleriyle savaştılar. Şam yönetimi Kürtlerin özerlik taleplerine karşı çıktı. Ama Afrin'de ortak bir düşmanları ve Türkiye'nin ilerleyişini durdurmak için ortak çıkarları var" dendi.

Reuters'ın 24. gününe giren Zeytin Dalı Harekâtı'na ve Suriye hükümeti ile Suriyeli Kürtlerin bölgede attığı adımlara ilişkin haberinde şu ifadeler yer alıyor:

"Afrin'i korumak isteyen YPG, Şam'dan sınırlarını savunmak için birliklerini göndermesini talep etti. Hükümetin bu talebe olumlu yanıt vereceğine dair bir işaret yok ama her iki tarafın temsilcilerinin Reuters'a yaptığı açıkmalara göre Şam yönetimi, YPG'lilerin, sivillerin ve siyasetçilerin kendi toprakları üzerinden Afrin'e ulaşmalarına izin vererek dolaylı olarak Kürtlere yardım ediyor.

"Esad, çok da çaba harcamadan bu işten kazançlı çıkabilir.

"Takviye kuvvetlerin gelmesi, YPG direnişini ayakta tutabilir, Türk kuvvetlerini çıkmaza sokabilir ve Suriye topraklarının kontrolü için kendisine rakip olan askeri güçlerin kaynaklarını kurutan bu çatışma ortamını uzatabilir.

'Afrin'e takviye birlik için Şam'la anlaştık'

"Bu durum, Suriye'nin yedi yıllık savaşı boyunca ABD için ise yeni bir sorun teşkil ediyor ve müttefikleri Suriyeli Kürtlerin ABD ile askeri bağlar kurarken Esad'la da anlaşmaya varmaları gerektiğini gösteriyor.

"Suriye'nin kuzeyindeki YPG MİLİTANLARI, takviye kuvvetlerin yine Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobani ve Cezire bölgelerinden Afrin'e gönderilmeleri için Şam'la anlaşmaya vardıklarını söylüyor.

"Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü Kino Gabriel, 'Afrin'e takviye kuvvet göndermenin farklı yolları var ama asıl temel yol, rejim birliklerinden geçiyor. Afrin'e takviye ulaştırılması için her iki taraf arasında mutabakat var' dedi."

BBC TÜRKÇE

Güncellenme Tarihi : 12.2.2018 23:38

İLGİLİ HABERLER