Dünya
  • 19.11.2017 00:03

Almanya'dan Türklerin yaşadığı bölgede skandal hareket!

Almanya'nın Köln kentinde, belediyeye ait mezarlıkta, Türk  toplumunun tepkilerine rağmen Ermeni cemaati tarafından yaptırılan anıt açıldı.

Brück Lehmbacher Weg'deki Köln Büyükşehir Belediyesine ait mezarlıkta,  1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını konu alan anıtın açılışında görüntü  almak isteyen Türk basın mensupları engellenmeye çalışıldı.

Alman basınının görüntü almasına izin verilirken, organizasyon  görevlisi olduğunu iddia eden bazı kişiler Türk basın mensuplarını tören  alanından uzaklaştırdı.

Mezarlıkta düzenlenen dini törenle haç şeklindeki siyah renkli taş  anıtın üzerindeki örtü kaldırılarak açılış yapıldı.

Türk toplumu büyük tepki göstermişt

Yaklaşık 100 bin Türk'ün yaşadığı Köln'de, 5 bin üyesi olan Ermeni  cemaati, anıt dikmek için 2015 yılında başvuruda bulunmuştu. Müracaat önce  belediyenin yeşil alanlar komisyonuna, sonra şikayet komisyonuna iletilmişti.

İlgili birimlerden çıkan olumlu sonuç bu yılın mart ayında ana  komisyon tarafından kabul edilmişti.  Böylelikle belediyeye ait mezarlığa, söz  konusu anıtın dikilmesine izin verilmişti.

Köln Büyükşehir Belediyesinin, Ermeni diasporasının mezarlıkta anıt  dikilmesine yönelik talebine onay vermesiyle ilgili Köln Türkleri Dayanışma ve  İnisiyatif Platformundan tepki gelmişti.

Platformun sözcüsü Levent Taşkıran, 32 dernekten oluşan inisiyatif ile  iki yıldır bu konuyu takip ettiklerini ve belediye ile sürekli temasta olmalarına  rağmen görüşleri alınmadan böyle bir kararın çıktığını belirtmişti.

Bireysel anma dışında, bu tür siyasi ve toplumsal anmaların mezarlık  yönetmeliğine aykırı olduğunu bildiren Taşkıran, "100 binden fazla Türk'ün  yaşadığı bir şehirde böyle bir kararın alınması iç barışı bozacak bir adımdır.  Kesinlikle bu kararı tanımıyoruz, bu kararı reddediyoruz ve bunu anti demokratik  buluyoruz." açıklamasını yapmıştı.

Güncellenme Tarihi : 18.11.2017 23:47

İLGİLİ HABERLER