Dünya
  • 1.10.2016 10:24

Amerika'da deprem paniği

ABD’nin California eyaletinde bulunan San Andreas Fay Hattı yakınlarında 24 saat içinde meydana gelen 200 küçük deprem yetkilileri teyakkuza geçirdi. California Valiliği, birkaç gün içinde daha büyük bir deprem olabileceği uyarısını yaptı. “Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın ikizi” diye nitelenen San Andreas Fay Hattı'nı da etkileyebilecek 7.0 büyüklüğünde bir depremin bir hafta içinde meydana gelmesi ihtimalinin binde 2’ye kadar yükseldiği belirtiliyor.

Hafta başında Salton Sea yakınlarında yaşanan deprem fırtınasındaki en güçlü sarsıntılar 4.0 büyüklüğü civarındaydı. Los Angeles Times’ın haberine göre bu depremler uzmanların “ciddi endişe” duymasına neden oldu. Deprembilimci LucyJones, “Riskli bölgenin çok yakınında gerçekleştiler. California’da bütün deprembilimcilerin izlediği bölge burası” dedi.

ABD Jeoloji Araştırma Dairesi (USGCS) verilerine göre 7 Ekim’e kadar bölgede 7 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali binde 2 ile yüzbinde 6 arasında. 30 yıl içinde California’da 6.7 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali yüzde 99, 7.5 büyüklüğünde deprem ihtimali ise yüzde 46.

SFGate’in haberine göre Güney California’daki altı ilçe bir hafta içinde meydana gelebilecek böyle bir depremden etkilenebilir. Bölgede yaşayanlar, Japonya’dakine benzer bir erken uyarı sisteminin hâlâ kurulmamasından şikayetçi.

Ancak asıl endişeyi depremlerin olduğu bölgenin hemen kuzeyindeki San Andreas Fay Hattı oluşturuyor. Bu fay hattının en çok tehdit ettiği büyükşehir, 4.6 milyon nüfuslu San Francisco. San Andreas Fay Hattı’nın yapısı, İstanbul dahil birçok şehri tehdit eden Kuzey Anadolu Fay Hattı’na benzetiliyor.

Güncellenme Tarihi : 1.10.2016 12:21

İLGİLİ HABERLER