Dünya
  • 26.5.2015 22:50

Amerika "Lebbeyk ya Hüseyin" operasyonuna isyan etti

Irak'ta Şii milislerin, nüfusunun çoğu Sünni olan Ramadi'ye başlattığı operasyona 'Emrindeyiz ey Hüseyin' kod adını vermesinie Pentagon'dan tepki geldi. Pentagon Sözcüsü "Mezhepçi bir kod adının yardımı olmaz" dedi.

Pentagon Sözcüsü Steve Warren, Ramadi'yi IŞİD'den geri almak için Şii milislerin başlattığı operasyonun kod adını eleştirdi. Warren, Şii milislerin Sünni yoğunluklu Anbar'a yönelik operasyona "Emrindeyiz ey Hüseyin" anlamına gelen "Lebbeyk ya Hüseyin" kod adını vermesine "Açıkça mezhepçi bir kod adı ve bunun bir yardımı yok" yorumunu yaptı. 

Warren, Ramadi'den Irak ordusunun savaşmadan çekilmesini de eleştirirken, "Irak güvenlik güçlerinin Ramadi'den çekilmesine birçok faktör neden oldu. Düşmandan sayıca çok üstündüler ama çekilmeyi tercih ettiler" dedi.

Obama'dan NATO vurgusu

Pentagon açıklaması sırasında Beyaz Saray'da da kritik bir zirve vardı. ABD Başkanı Barack Obama Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Obama görüşme sonrası  'IŞİD'le mücadele ve Libya'daki iç savaşın getirdiği zorlukları aşmak için' NATO ile 'yakın işbirliği' içinde olduklarını açıkladı.ABD Başkanı, "NATO, ister istemez güresel zorlukların çapını biliyor. Özellikle de güney cephesinde. Ve biz de IŞİD ile savaşta etkili bir şekilde işbirliğini sürdürüyoruz" dedi. 

Kaynak: Reuters 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:13

İLGİLİ HABERLER