Dünya
  • 7.12.2018 00:52

Amerikan senatosunda Suudileri şok edecek Kaşıkçı tasarıları

ABD Senatosu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak Suudi Arabistan’ı resmen kınayan tasarıları görüşmeye hazırlanıyor. Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, bu tasarılar arasında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı cinayette “suç ortağı” olarak niteleyen bir tasarı da bulunuyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Corker, senatörlerin üç tasarıyı görüşmeyi planladığını belirterek, bunların “Kaşıkçı cinayetinden dolayı veliaht prensin kınanması, Suudi Arabistan’a silah satışlarının askıya alınması ve Yemen’de Suudi öncülüğündeki savaşa Amerika’nın sağladığı yardımların kesilmesini” içerdiğini söyledi.

CIA Başkanı Gina Haspel’ın Kaşıkçı cinayeti ile ilgili verdiği brifinge katılan Corker “CIA Başkanı’nın yaptığı sunum 12 yıldır dinlediğim en net sunumdu” demişti. Senatörlerin amacı önümüzdeki hafta Pazartesi günü Senato’da oylanabilecek şekilde iki partinin de destek verdiği bir tasarı üzerinde uzlaşı sağlamak.

Suudi Arabistan’a en sert tepkiyi gösteren deneyimli isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham “Silah satışının askıya alınması ve Yemen savaşına desteğin kesilmesini istediğimiz konusunda pek çok kişi arasında bir mutabakat var. Bunu en iyi nasıl başarabiliriz, buna bakıyoruz” dedi.

Senato’nun Yemen tasarısını gelecek hafta oylamaya sunması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi’nin ise bu tasarıların herhangi birini gündeme getirmesi beklenmiyor ancak meclisteki Demokratlar’ın lideri Nancy Pelosi, istihbarat yetkililerinin gelecek hafta Kaşıkçı konusunda Kongre üyelerini bilgilendireceğini kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 7.12.2018 00:55

İLGİLİ HABERLER