Dünya
  • 6.2.2016 15:36

Antik Yunanistan'da LAPTOP ne arıyor?

Dünyanın ilk dizüstü bilgisayarı Antik Yunan'da yapılmış olabilir mi? Ya da zaman yolculuğuna çıkan birilerinin o döneme gidip yanlarına da dizüstü bilgisayarlarını götürme olasılığı yüzde kaçtır?  Bu sorular bir bilim kurgu romanında ya da filminde sorulsa çok da fazla üzerinde durulmaz belki, hayal gücü deyip geçiştirilebilirdi. Ama tüm bunlar ve çok daha fazlası ABD'deki J. Paul Getty Müzesi'nde sergilenen bir Antik Yunan kabartma heykelinden kaynaklanıyor. Son günlerde de sosyal medya gündeminde ilk sırada. 

Antik Yunan'da dizüstü bilgisayar var mıydı
Müzede sergilenen Anıt Mezardaki Taçlı Kadın ve Yardımcısı adlı kabartmanın bu kadar tartışılmasının nedeni figürlerden birinin elinde bugün kullanılan dizüstü bilgisayara çok benzeyen bir nesne bulundurması. 

İlk bakışta sağ yanındaki kulaklık ve mikrofon girişi olabilecek iki ayrıntı sebebiyle gerçekten de dizüstü bilgisayara çok benziyor bu şekil.

Söz konusu kabartma heykelde kendisine sunulan bir hediyeyi inceleyen soylu bir kadın görülüyor. Bakışları dizüstü bilgisayara benzeyen nesneye yönelmiş, sağ eliyle de o nesnenin sağ üst kısmını tutuyor. Karşısında da kendisine o nesneyi takdim eden bir hizmetli görülüyor.

İşte bütün sosyal medyayı ayaklandıran da hizmetlinin elindeki bu nesne.

Hayal gücü çok çalışanlar göre bu, günümüz dizüstü bilgisayarlarının ta kendisi. Onlara göre bu tür bilgisayarlar ilk kez Antik Yunan'da keşfedildi.

Bir grup ise işi daha da ileri götürüp Antik Yunan dönemine doğru zaman yolculuğuna çıkan birinin yanında dizüstü bilgisayarını da götürmüş olabileceğini iddia ediyor.

Bazılarına göre de dizüstü bilgisayara benzeyen bu nesne Delfi Kahinleri'nin bir icadı. Yunan mitolojisine göre; Apollon'un sözcüleri de denilen Delfi Kahinleri gelecekten haberler verirdi. O dönemde birçok kişi onları dinlemeye giderdi. Delfi Kahinleri o dönemde devlet adamlarının da önde gelen danışmanlarıydı.

Tüm bu ilginç teoriler bir yana tarihçilere göre soylu kadına sunulan ve dizüstü bilgisayara benzetilen nesne bir mücevher kutusu olabilir. Soylu kadın da kendisine sunulan bu değerli mücevheri büyük bir dikkatle inceliyor. 

Bu olasılığı üzerine basa basa tekrarlayan tarihçiler Milattan Önce 14'üncü yüzyıldan beri yazı yazmak için tıpkı bu figürün elinde tuttuğuna benzeyen balmumu tabletler kullanıldığını söylüyor.

Bu kadar tartışılan bu mermer üzerine kabartma heykel Antik Yunan mezar sanatının örneklerinden biri. Aynı zamanda ölümden sonra da yaşamsal zevklerin sürdüğüne olan inancın bir göstergesi.

Kabartma heykel kendisine hediye sunulan kadın figürünün anısına ithaf edilmiş. Yani kadın bu kabartma yapıldığında artık hayatta değildi.

Eserin sergilendiği J. Paul Getty Müzesi'deki tanıtım broşürüne göre söz konusu kadın zengin bir aileden geliyor. Sağ kolundaki, altın olması muhtemel yılan şeklindeki bilezikler, kıyafeti ve saç şekli de onun soylu ve varlıklı bir ailenin üyesi olduğunu gösteriyor. Bu konudaki bir başka gösterge de kadının oturduğu sandalyenin süslemeleri.

Ona dizüstü bilgisayara benzetilen hediyeyi sunan genç kız ise giysilerine bakılırsa bir köle.

Aslında Antik Yunan'da günümüzün insanlarını hayrete sürükleyen birçok buluşa imza atılmış. Bunlardan biri de "bilgisayarın atası" denilebilecek Antikydhera ya da Adikitira düzeneği.

Keşfedildiği günden bu yana gizemini büyük ölçüde koruyan bu düzenek Milattan Önce 1'inci yüzyıl teknolojisi hakkında ipuçları veren eşsiz bir kanıt olarak nitelendiriliyor.

Her ne kadar ne işe yaradığı hala tam olarak bilinmese de genel olarak kabul edilen görüş bu düzeneğin kimi gökcisimlerinin konumunu modellemeye yarayan analog bir bilgisayar düzeneği olduğu.

 Antik Yunan'da yazı yazmak için balmumundan tabletler kullanılırdı. 

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:21

İLGİLİ HABERLER