Dünya
  • 6.3.2018 00:07

BAE'nin Beyaz Saray'daki ajanları ortaya çıkartıldı

BAE adına mı çalışıyor? Beyaz Saray'da soruşturma başlatıldı

BAE'nin yönetiminin Beyaz Saray’ın Ortadoğu politikalarını etkilemeye yönelik lobi çalışmaları için Özel Yetkili Başsavcı Robert Mueller harekete geçti. Başsavcı BAE-Beyaz Saray ilişkisini mercek altına aldı.

Mohammed bin Zayed Al Nahyan ile ilgili görsel sonucu

Yeni Şafak'ın haberine göre New York Times gazetesi, Rusya Soruşturması'ndan sorumlu özel yetkili başsavcı Robert Mueller'in BAE-Beyaz Saray bağlantısını da mercek altında altığını yazdı.

Bu kapsamda BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in danışmanlığını da yapan Lübnan kökenli Amerikalı iş adamı George Nader ve Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonun etkili isimlerinden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun yakın arkadaşı Yahudi asıllı Amerikalı milyarder Elliot Broidy mercek altında.

GİZLİ GÖRÜŞMELER

Özel Yetkili Başsavcı Robert Mueller'in, George Nader ve Beyaz Saray arasındaki ilişkiye dikkatini yoğunlaştırdığı biliniyor. Geçen yıl birçok kez, Washington'u ziyaret eden Nader'in, özellikle Jared Kushner ve bir dönem başkan Trump'ın en etkili danışmanı Steve Bannon ile görüşmeler yaptığı iddia ediliyor.

NADER'İN BAE ADINA ÇALIŞTIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Nader'ın görüşmelerinde ana gündemin, BAE'nin çıkarları doğrultusunda, yönetimin öncelikle İran ve Katar politikalarını etkilemek olduğu belirtiliyor. Soruşturmaya ilişkin bilgi sahibi kişiler, Mueller'e bağlı ekibin, Nader'i BAE'nin, siyasi destek kazanmak adına, 2016 yılında Trump'ın seçim kampanyasına maddi destek sağlayıp sağlamadığı konusunda sorguladığı ifade ediliyor.

Gazetenin ele geçirdiği bir bilgi notuna göre, BAE sadece Nader ile değil Yahudi işadamı Elliot Broidy vasıtasıyla da Başkan Trump ve politikalarına etki etmek istiyor. Bilgi notuna göre Broidy, Beyaz Saray'ı BAE lehine politikalar yürütmesini ikna etmeye yönelik çabaları konusunda Nader'i de detaylı bir şekilde bilgilendiriyor. Bilgi notunun BAE'nin Washington üzerindeki etkisine karşı çıkan bir isim tarafından ele geçirildiği belirtiliyor.

TRUMPLA GAYRİRESMİ GÖRÜŞME TALEBİ

Bilgi notunda, BAE'de yatırımları bulunan ve Abu Dabi yönetimiyle yüzlerce milyon dolarlık iş ortaklığı bulunan Broidy'nin Trump ile Muhammed bin Zayed arasında Beyaz Saray dışında yüzyüze gayriresmi bir toplantı için aracılık yaptığı da belirtiliyor. Broidy'nin bu amaçla iki kez Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster ile görüştüğü ancak McMaster'ın "Devlet başkanları arasındaki görüşme protokol kurallarına göre yalnız Beyaz Saray'da olur" cevabını verdiği belirtiliyor.

KATAR KRİZİNİN ARDINDAKİ GİZLİ GÖRÜŞME

bu arada BAE, İsrail, Çin ve Meksika ile işbağlantıları nedeniyle güvenlik onayı seviyesi düşürülen ve bu sebeple bir süre "çok gizli" toplantılara giremeyecek olan Jared Kushner hakkında NBC ve The Intercept gibi haber mecralarının ulaştığı bilgilere göre, Jared'in babası Charles Kushner'in aileye ait gayrimenkul şirketinin finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla, Aralık 2016 ve Nisan 2017 tarihlerinde Katarlı yetkililerle görüştüğü ancak Kushner ailesinin görüşmelerden eli boş döndüğü iddia edildi. Görüşmelerin olumsuz sonuçlandığı belirtilen tarihin hemen ardından Haziran 2017'de, başını BAE'nin çektiği bazı Körfez ülkeleri Katar'a yönelik hukuksuz ambargo başlatmıştı.

Güncellenme Tarihi : 6.3.2018 00:15

İLGİLİ HABERLER