Dünya
  • 5.3.2018 09:40

Beşar Esad'dan Afrin itirafı

Son dakika haberine göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye'nin sınırındaki terör gruplarını temizlemek için operasyon başlattığı Afrin'e giden güçlerin rejime bağlı olduğunu açıkladı

Beşar Esad Afrin'e giden güçlerin rejime bağlı olduğunu açıklayarak, "Güçlerimizin Afrin kentine girmesi oldukça normaldir. Yabancıların tehdidi söz konusu olunca tüm oluşumlar birlik olmak zorundadır. Suriye'deki bileşenlerin birlik olması gerekiyor" ifadelerini kullanırken, kimyasal silah kullanımı gerçekleştirdiğine dair iddialara da,

"Kimyasal silah konusu, Batı'nın yalanlar sözlüğündeki terimlerden biri oldu. Bu, Suriye ordusuna hava saldırısı düzenlemek için kullanılan bir şantaj malzemesinden başka bir şey değil." açıklamasında bulundu.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU UYARMIŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iki hafta önce YPG ile Esad'ın anlaştığı iddialarına dair açıklamalarda bulunmuş, "Esad rejimi YPG'ye destek için gelirse, bizi durduramazlar" ifadelerini kullanmıştı.

Çavuşoğlu, "YPG ile kim mücadele ederse bizim için sorun yok. Rejim YPG'ye destek için gelirse bizi kimse durduramaz. YPG'yi kim korursa bizim için YPG eşittir o grup veya ülkedir. YPG, Mehmetçik korkusuyla sürekli rejimi davet ediyor. Güven bunalımının sebebi ABD'dir. Bize verilen sözler tutulmadı" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

 ESAD'DAN DOĞU GUTA AÇIKLAMASI

Batılı ülkelerin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen 30 günlük ateşkes kararına uyulması çağrısına rağmen, Suriye hükümeti saldırılarını sürdürmekte kararlı.

Reuters'ın haberine göre, Beşar Esad, Doğu Guta bölgesine yönelik ağır saldırıların devam edeceğini söylerken, Suriye ordusu da başkent Şam yakınında kuşatma altında tuttuğu son direniş bölgesinin içlerine doğru dün ilerledi.

Esad, gazetecilere yaptığı ve devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "Terörle mücadeleye devam edeceğiz ve 
Guta operasyonu bu mücadelenin devamıdır" dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ve bir Guta sakini, ordunun ilerlemesi karşısında binlerce sivilin, 400,000 kişinin yaşadığı bölgenin içlerine doğru kaçtığını söyledi. Esad yanlısı askeri ittifaktan bir komutan, hükümet güçleri birkaç kilometre daha ilerlerse, bölgeyi ikiye ayırabileceklerini söyledi. Gözlem Örgütü'ne göre de ordu Doğu Guta'nın dörtte birini ele geçirmiş oluyor.

Esad, Rusya'nın uygulamaya koyduğu günlük beşer saatlik ateşkes uygulamasıyla, devam eden askeri saldırılar arasında bir çelişki olmadığını, son günlerde ordunun yaptığı ilerlemelerin ateşkes saatleri içinde sağlandığını söyledi.

Guta'daki katliamlar hakkında ilk kez medyaya konuşan Esad, bölgede yaşayanlardan pek çoğunun devletin yönetimine dönmek istediklerini söyledi. Esad, "Bu nedenle operasyonlara devam etmeliyiz ve aynı zamanda sivillerin bölgeden çıkış yollarını da açmalıyız" dedi. Esad, Doğu Guta hakkında Batılı ülkelerde yapılan açıklamaları "gülünç iddia" olarak niteledi.

Güncellenme Tarihi : 5.3.2018 11:44

İLGİLİ HABERLER