Dünya
  • 13.11.2004 00:02

BLAİR : 'BUSH'UN FİNOSU' SÖZÜNE BİLE GÖĞÜS GERDİM

WASHINGTON - Beyaz Saray'da İngiltere Başbakanı Tony Blair'i kabul eden ABD Başkanı George Bush, İsrail-Filistin sorununda devreye girmeye hazır olduklarını, ancak bunun için önce bölgeden istek görmeyi beklediklerini belirtirken, yeni bir Ortadoğu temsilcisi atayacağı iddialarını yanıtsız bıraktı.
     Bush'u ziyaret eden ilk devlet adamı olan Blair, Bush ile görüşmesinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.
     Bush, dört yıl sürecek ikinci dönem başkanlığı sırasında, bağımsız, demokratik bir Filistin devleti kurulması ve güvenlik içinde bir İsrail devletiyle birarada varolabilmesi vizyonuna ulaşmanın mümkün olduğuna inandığını söyledi.
     İkinci dönem başkanlığı sırasında Avrupa ile ABD arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesine büyük önem vereceğini de vurgulayan Bush, dünyadaki tehditlere karşı birlikte çalışmanın önemli olduğunu kaydetti.
     Blair de ''Bush'un finosu'' suçlamalarına göğüs gererek, ''Terörizme karşı savaşa, ABD'nin müttefiki olduğumuz için katılmıyoruz. Terörizmle savaş, İngiltere'nin de çıkarınadır'' dedi.
     Başkan Bush, Filistin lideri Yaser Arafat'ın ölümünün ardından yas tutan Filistin halkına başsağlığı diledi ve şöyle konuştu:
     ''Önümüzdeki aylar, kalıcı bir barış yönünde ilerlemek için yeni bir fırsat öneriyor. Yakında Filistinliler yeni bir başkan seçecekler. Terörizme karşı savaşacak ve demokratik reformlarda kararlı bir Filistin liderliğiyle çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.''
     ABD Başkanı, demokratik, bağımsız bir Filistin devleti istediklerini dile getirerek, ''Yahudi devleti İsrail'in güvenliğinde kararlıyız. İki devletin yan yana barış ve güvenlik içinde yaşaması hedefi, tek yolla kazanılabilir, o da demokrasi, reform ve hukuk kurallarından geçer'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:16

İLGİLİ HABERLER