Dünya
  • 24.9.2016 09:47

Clinton Küresel İnisiyatifi, New York’ta son kez bir araya geldi

180 ülkeden 2 milyar doları aşan yardım taahhüdü toplayan Clinton Küresel İnisiyatifi, New York’ta son kez bir araya geldi. Eski Amerikan Başkanı Bill Clinton kapanış konuşmasında, bu girişim sayesinde dünyada 430 milyon kişinin hayatının daha iyi hale geldiğini anlattı. Son buluşmaya Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancıve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı da katıldı.

ESKİ Amerikan başkanı Bill Clinton’ın Beyaz Saray’daki görevinden ayrılmasından sonra kurulan Clinton Küresel İnisiyatifi (CGI), 180 ülkeden 430 milyon insanın yaşamını iyileştirdi. Clinton Vakfı’nın bir girişimi olarak kurulan CGI, New York’ta sonkez bir araya geldi. 12 yıldır ihtiyacı olanların hayatlarını daha iyi hale getirmek için çalışan CGI, 2 milyar doları aşan taahhütler sayesinde de 46 milyon çocuğun daha iyi bir eğitim almasını, 11 milyon kadın ve kızın finansal olarak desteklenmesini, 27 milyon kişinin temiz içme suyuna kavuşmasını sağladı.

SON KEZ TOPLANILDI

Aralarında Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı’nın da olduğu dünya genelinden 100’ün üzerinde üst düzey katılımcının olduğu konferans, bu sene son kez toplandı. Hillary Clinton’ın başkan adaylığını açıklamasından beri Cumhuriyetçi Donald Trump’ın eleştirilerine hedef olan girişim, eski başkan Bill Clinton’ın bir veda konuşmasıyla tamamlandı. Hem Bill Clinton hem Hillary Clinton hem de kızları Chelsea Clinton’ın yönetim kurulunda olduğu, CGI’yı düzenleyen Clinton Vakfı’nın ise faaliyetlerine devam edeceği açıklandı.

BUNU ÖZLEYECEĞİM

Son konferans katılımcılar için de her zamankinden daha heyecanlıydı. Nitekim Bill Clinton, pazartesi gecesi inisiyatifin destekçilerine veda için sahneye çıktığında, ünlü İtalyan tenör Andrea Bocelli, rock yıldızı Jon Bon Jovi’nin de performans sergilediği gecede salon Amerikalıların efsanevi politikacısını uzun süre ayakta alkışladı. Clinton ise BM toplantıları için kentte bulunan, Arjantin’den İsveç’e, Kolombiya’dan İtalya’ya birçok ülkeden liderin katıldığı konferanstaki konuşmasında inisiyatifin şimdiye kadar başardıklarını anlattı. “2005’te buna başladığımızda büyük bir kumardı” diyen Clinton, toplanan yardımlar sayesinde yaşamları iyileştirilen kişilerin hikâyelerini paylaştı ve “Bunu özleyeceğim” diyerek konuşmasını bitirdi.

Erkeklerin sorumluluklarını hatırlattım

BILL Clinton, konferans sırasında Vuslat Doğan Sabancı ile yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Meksikalı milyarder Carlos Slim ve Sudanlı ünlü girişimci Mo İbrahim’in de bulunduğu toplantıda Clinton, toplumsal sorunlara ilişkin katılımcıların görüşlerini dinledi. Vuslat Doğan Sabancı’nın toplantıdaki tek kadın olması nedeniyle ele alınan konulardan biri de kadın-erkek eşitliği oldu. Vuslat Doğan Sabancı, toplantıyla ilgili şunları söyledi: “İçerideki tek kadın ben olduğumdan, bana kadınların neden iş dünyasında yükselemediklerini sordular. Ben de bunun üzerine onlara ‘Bu soruya erkekler olarak sizin cevap vermeniz lazım’ dedim. Niye? Çünkü kadınlar üstlerine düşeni fazlasıyla yapıyorlar. Toplumda kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasında erkeklerin sorumluluklarını hatırlattım.”

Konferansa katılanlardan biri de Bill Clinton’ın başkanlığı döneminde ABD’nin Dışişleri Bakanlığı (1997-2001) görevini yürüten Madeleine Albright’tı. Albright, konferans sırasında Vuslat Doğan Sabancı ve Begümhan Doğan Faralyalı ile de bir araya geldi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.9.2016 09:50

İLGİLİ HABERLER