Dünya
  • 10.12.2016 12:03

Cumhurbaşkanı kaybettiği seçim sonuçlarını kabul etmedi

Afrika ülkelerinden Gambiya'da darbe ile yönetime gelen Devlet Başkanı Yahya Jammeh seçimleri kaybetmesini kabul etmediğini açıkladı.

Darbeyle iktidarı ele geçirdiği iktidarı seçimle kaybeden Devlet Başkanı Jammeh, seçim süreciyle ilgili bir inceleme yapıldığını ve incelemeden elde edilen veriler doğrultusunda seçimden çıkan sonucu reddetme kararı aldığını duyurdu. “Seçim sürecinde ortaya çıktığı bildirilen ciddi ve kabul edilemez anormallikler nedeniyle acı çekiyorum” diyen Jammeh, ‘taze ve şeffaf’ bir seçim çağrısı yaptı.

Batı Afrika ülkesi Gambiya’da 1994 yılında darbeyle iktidara gelen, 2015’te ise ülkeyi bir İslam Cumhuriyeti'ne dönüştürdüğünü ilan eden Jammeh, geçen hafta gerçekleştirilen seçimlerde emlak komisyoncusu rakibi Adama Barrow’a kaybetmişti Oyların 45.5'ini alan Barrow, yüzde 36.6 oy oranında kalan Jammeh’i geçerek Gambiya’nın yeni devlet başkanı olmuştu.

ABD, Jammeh’in bu açıklamasını kınadı. Dışişleri Sözcüsü Mark Tonner, “Bu hareket, Gambiya halkının güveninin kınanması gereken ve kabul edilemez bir şekilde kötüye kullanılması ve güvenilir seçim sürecinin altını oymak ve iktidarda kalmak için girişilen korkunç bir teşebbüstür” dedi.

Gayrimenkul işleriyle ulaşan ve seçimleri açık farkla kazanan Barraw’un Ocak ayında göreve başlaması bekleniyordu.

Güncellenme Tarihi : 10.12.2016 12:05

İLGİLİ HABERLER