Dünya
  • 20.10.2016 07:47

DEAŞ 1 Kilometre karşıda

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IBKY) askeri gücü olan Peşmerge’nin Musul cephesi yolundayız. Musul’a harekâtın başladığı Hazır cephesinden geçerken tankların ortasında kalan Kürt köylerini görüyoruz. Yolun sol tarafında, Musul’dan kaçmaya başlayan sığınmacılar için kamp inşa ediliyor. Hedefimiz, Başika cephesi. Yolumuz, kaya ve kumdan oluşan yığma bir tepeyle kesiliyor. Başika cephesinde, sıfır noktasındayız. Burada DEAŞ ile Peşmerge neredeyse göz göze bekleyişte.

BAŞİKA cephesi, Irak’ın Musul kentinin 15 kilometre kuzeydoğusunda. Tüm yamaçlara yüzlerce askeri araç sevk edilmiş. Peşmerge’nin eli tetikte. Hepsi, gelecek emirle harekete hazır bekleyişte. Son kontrol noktasındaki Peşmerge’den biri çok düzgün Türkçe konuşuyor. Türk birliği nerede, diye sorduğumda gülerek ellerini açıyor, bu kez Kürtçe cevap veriyor. “Nızanın” yani “Bilmiyorum” diyor.

Asfalt yolun yığma tepeyle kesildiği son noktadaki tepeye konuşlanan Peşmerge’nin komutanı Helgard Hamid’e DEAŞ’a ne kadar uzaklıkta olduğumuzu soruyorum. Parmağıyla üç noktayı işaret ederek “1, 2 ve 3 kilometre” diyor. DEAŞ’ın el koyduğu köyler burnumuzun dibinde. Komutan, bir kilometre ötemizdeki Birhelan Köyü’nü gösteriyor. “Kürt köyüydü. DEAŞ hepsini katledip bu köye yerleşti” diyor. Az ötemizdeki DEAŞ cephesinden koyu bir duman yükseliyor. DEAŞ, koalisyon güçlerine ait uçakların bombardımanından korunmak için çukurlara doldurduğu petrolü ateşe veriyor.

BARZANİ NE ZAMAN EMREDERSE

Başika cephesinin Peşmergeleri, asker karavanasına davet ediyor. Bol tereyağlı kaygana, lavaş ve çay. Hepsinin neşesi yerinde. Musul’a kara harekâtının ne zaman başlayacağını sorduğumda hepsi aynı cevabı veriyor. “Irak yönetimi ne zaman izin verirse, başkomutanımız Mesud Barzani ne zaman emrederse...” Komutan Hamid, “DEAŞ’le Kürtlerin düşmanı olduğu için savaşmıyoruz. DEAŞ, tüm insanlığın düşmanı olduğu için savaşıyoruz” diyor.

HER AN HAVAN TOPU DÜŞEBİLİR

Serbest Amad, babası Amad Mecid ile birlikte Başika cephesinde DEAŞ’le savaşmak için bekliyor. Serbest, “Moralimiz yerinde. Hepimiz de düşmanla nasıl savaşacağımızı yüzde 100 biliyoruz” diyor. Babası Mecid ise gençleri gösterip gülüyor “Hepsinin yaşı kadar benim peşmergeliğim var. 70 yaşındayım. 40 yıldır bu dağları, havaliyi avucumun içi gibi bilirim. İran-Irak savaşında çarpıştım.”  Komutan Hamid, telsizle konuşan bir Peşmerge’yi dinledikten sonra bizi sertçe uyarıyor. “Bulunduğumuz yere DEAŞ’in havan topu düşüyor. Her an yenisi gelebilir. Burayı hemen terk etmeniz lazım.”

‘ŞEHİT OLMAYA HAZIRIM’

Arkadaşlarının ‘Kürt Rambosu’ dedikleri Behram Hüseyin, yaşı ve geleneksel Peşmerge kıyafetiyle dikkatimizi çekiyor. Gözleriyle sürekli DEAŞ cephelerini tarıyor. Diyor ki “33 yıllık Peşmerge’yim. Ömrüm dağlarda, parmağım tetikte geçti. Saddam zulmünden İran’a kaçtım, 17 yıl kaldım. Çok büyük acılara şahit oldum, yaşadım. DEAŞ teröristlerine karşı savaşıp şehit olmaya hazırım. Sekiz çocuğum var. Sadece benPeşmerge oldum. Onlar üniversite okumayı tercih etti.”

 

DEAŞ karşıda, eller tetikte

IRAK BAŞBAKANI İBADİ CEPHEDE

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, dün Musul operasyonu kapsamında cepheye giderek askerlerle bir araya geldi, komutanlardan bilgi aldı. DEAŞ ile savaşan askerler İbadi ile fotoğraf da çektirdi.

 HAŞDİ ŞABİ: TELAFER İÇİN DESTEK VERECEĞİZ

Şii grupların çoğunlukta olduğu Haşdi Şabi milis örgütü, Musul’un 55 kilometre batısındaki Telafer kentine doğru ilerleyen Irak birliklerine destek olacaklarını açıkladı. Telafer’in çoğunluğu hem Sünni hem Şii olan Türkmenlerden oluşan nüfusunun Şii kesimi, bölgenin 2014’te DEAŞ’ın eline geçmesinden sonra bu bölgeden kaçmıştı. Şii Türkmenlerin bazıları DEAŞ işgali sonrası Haşdi Şabi’ye katıldı. İbadi, Musul’un merkezine sadece Irak ordusu ve polisinin gireceğini açıklamıştı.

DEAŞ karşıda, eller tetikte

AMERİKALI ASKERLERLE İŞBİRLİĞİ

Irak ordusundaki üst düzey askeri komutanlar ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinden uzmanlar Musul’un güneyindeki Mahmur ilçesinde yer alan Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nda bir araya geldi. Askeri helikopterlerle komutanlığa gelen Amerikalı askerler daha sonra Kayyara askeri hava üssüne geçti. ABD’li kuvvetlerin içinde kadın askerlerin olduğu da görüldü.

DEAŞ karşıda, eller tetikte

KİLOMETRELERCE UZUNLUKTAKİ TÜNELLER

IRAK ordusu ve Peşmerge’nin ele geçirdiği bölgelerde metrelerce uzayan tüneller ortaya çıkarılıyor. Musul’un doğusundaki Bartila bölgesinde evden eve uzanan tüneller tespit edildi. DEAŞ’ın insansız hava araçları ve keşif uçaklarına yakalanmamak için bu tünelleri kullandığı tahmin ediliyor. Ele geçirilen bölgelerde patlayıcı ve bubi tuzağı temizliği yapılıyor.

Güncellenme Tarihi : 20.10.2016 09:07

İLGİLİ HABERLER