Dünya
  • 27.4.2005 14:28

DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAĞI HAVALANDI

      <ı>BBC

      İlk kez 18 Ocak'ta hangardan çıkarılarak kamuoyuna tanıtılan dünyanın en büyük sivil yolcu uçağı Airbus A380 ilk deneme uçuşu için havalandı.
      Airbus A380, on yılı aşkın süredir devam eden bir proje Fransa'nın güneyindeki Toulouse kentinden havalanacak Airbus A 380'in bu ilk uçuşunu izlemek için kente dünyanın dört bir yanından binlerce kişi akın etti.
      Airbus şirketi, gelecek yıl hizmete girmesi beklenen bu uçakların rakibi Boing'den daha ucuza yolcu taşıyacağını söylüyor.
      Fakat bu uçakların ticarî açıdan başarılı olup olmayacağı konusunda şüpheler henüz ortadan kalkmış değil.
      

     



















      
     YOLCU KAPASİTESİ

      BOEING 747: 416 (En fazla 524).
      AIRBUS A380: 555 (En fazla 840).
     
     UÇUŞ MESAFESİ

      BOEING 747: 13,450km AIRBUS A380: 15,000km
     
     Dev yatırım

      Airbus'ın beşte bir hissesi, İngiliz BAE Systems'a ait. Kalan yüzde 80 hisse ise Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi EADS'ın elinde. Airbus A380, şirketin en büyük ve önemli projesi.
      Proje, EADS içinde de hararetli tartışmalara neden oldu. Airbus'ın Yönetim Kurulu Başkanı Noel Forgeard gelecek yıl EADS'ın Başkanlığını devralacak. Ancak bu devir teslim öncesi yaşanan iç kavgalar nedeniyle EADS'ın Alman ve Fransız eşbaşkanları görevlerinden ayrıldı.
     
     ABD'yle gerginlik

      Airbus'ın A380 uçağını geliştirmesi için son yıllarda milyarlarca Euro "projeyi hayata geçirme" katkısı verildi. Bu kredilerin geri ödemesinde de şirkete büyük kolaylık sağlandı.
      Avrupa hükümetlerinin Airbus'a verdiği bu destek, şirketin ezeli rakibi Boeing'in ülkesi, Amerika Birleşik Devletleri'ni öfkelendirdi.
      Amerika Birleşik Devletleri, geçen haftaya kadar, Airbus'a verdiği ve 'yasadışı' olduğunu iddia ettiği destek nedeniyle Avrupa Birliği'ni Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etme tehdidinde bulunuyordu.
      Bu iddialara karşılık Avrupa Birliği de, Washington yönetiminin Boeing şirketine benzer katkılar sağladığını savundu.
      Sonunda taraflar bu konuyu karşılıklı görüşmelerle çözme kararı aldı ve tehditlerden vazgeçildi. Aksi takdirde, Dünya Ticaret Örgütü, son yılların en büyük ve en masraflı anlaşmazlıklarından birisiyle uğraşmak zorunda kalacaktı.

İŞTE UÇAKTAN FOTOĞRAFLAR:

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:58

İLGİLİ HABERLER