Dünya
  • 20.9.2014 22:40

Esir konsolostan şok açıklama

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanları tarafından rehin alınan ve bugün serbest bırakılanlardan Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Türkiye'ye dönüşleriyle ilgili, "Gerçekten esaretten kurtuluştu. Özgürlüğe kavuşmaydı. Vatanıma kavuşmaydı" dedi.
Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında rehin tutuldukları 101 gün boyunca yaşadıklarını anlattı.

Yılmaz, "Bunlar yüz defa Kuran'a el basarlar. Yüz defa yalan söylerler. Bunların hiçbir şeyi beli olmaz. Söyledikleri hiçbir şeye inanamazsınız. Hep yalandır. Sizi Türkiye'ye teslim ediyorum der. Döner başka bir yere gider bunu bilemezsiniz" dedi.

Rehin alınma anını anlatan Yılmaz, "Bizim başkonsolosluğumuz bir anda çevrildi. Herhangi bir uyarı, tehdit olmadı. Bir anda etrafı sardılar. Kameraları patlatmaya başladılar. Dolayısı ile tekmelemeye başladılar. Belirli bir süre tanıdılar. Beni makam odamın önüne götürdüklerinde, 1 dakikalık, 45 saniyelik bir şey oldu. Böyle ölümle yüzleşme anım oldu" dedi.

Yılmaz, "Sınıra geldiğimizde sayın Başbakanıma haber vermek istedim ve aradım, Ben daha alo demeden ' Öztürk hoşgeldiniz' dedi. O kadar da Ankara bu sürecin içindeydi. Ben geldiğim zaman haber vermek istedim alo demeden "Öztürk hoşgeldiniz" dedi. O zaman anladım tamam bu bitmiştir. Bütün arkadaşlar o zaman büyük bir coşku yaşandı" dedi.

Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, NTV kanalında yaşadıklarını anlatarak sorulara yanıt verdi. Yılmaz, "Bizim dışarıyı görmemizi nerede olduğumuzu bilmemizi istemiyorlardı. Genelde kapalı mekanlar, pek ışığın olmadığı alanlardı" dedi.

"TÜRKİYE İLE GÜNLÜK BAZEN 3-5 BAZEN GÜNDE 1 DEFA MUTLAKA TELEFON GÖRÜŞMESİ OLUYOR"

Türkiye ile olan telefon bağlantılarına ilişkin Yılmaz, "Bizim için bir nevi umut ışığıydı. Ülkeme haber vermem gerekiyordu. Sağ olsun bana yardımcı olan bir arkadaşım oldu. Biz onunla hep paslaşarak götürdük. Sürekli çıkışlarda, girişlerde nasıl yaparız, nasıl saklarız bunu. Çünkü sürekli bir taraftan denetim oluyor ve aranıyoruz. Yani en ufak bir bilginin sinyalin çıkmaması isteniyor. Günlük bazen 3-5 defa, bazen günde 1 defa mutlaka görüşme oluyor. Neredeyiz ne yapıyoruz, ne yiyoruz, ne içiyoruz. İrtibat benim kendi telefonum. Ama o telefonu saklama işini ben bir kişi ile yapıyorum. Bazen bölüyor sonra tekrar birleştiriyorduk. Zor bir şey" diye konuştu.

"65 GÜN GALİBA BİZ AYNI YEMEĞİ YEMİŞİZ 14 KİLO VERDİM"

14 kilo verdiğini belirten Yılmaz, "65 gün galiba biz aynı yemeği yemişiz. Öğle akşam aynı yemeği yedik. Sürekli aynı şeydi. Gıda beslenmemiz yetersizdi. Bütün arkadaşlarım kilo verdi. Ben de 14 kilo verdim. Spor yapmamamıza rağmen kilo veriyorduk" dedi.

"MORALİMİZİ BOZMAK İÇİN GÖRÜNTÜLERİ BİZLERE DE İZLETTİLER"

Rehin tutuldukları süre boyunca morallerini bozacak görüntüler izlemeye zorlandıklarını belirten Yılmaz, "Ülke olarak gururu duymamız gereken somut bir örnek. Başka ülkelerin gazetecileri hunharca başları kesildi. Bazen televizyon izleme şansımız oldu bazen de aylarca izleyemedik. Video izletmeyi çok seviyorlardı. Moralimizi bozmak için görüntüleri bizlere de izlettiler. Amaçları morallerimizi bozmaktı" dedi.

"KÖTÜ FİZİKİ MUAMELELERİ OLMADI TEHDİTLERİ HER ZAMAN OLDU"

Sürekli tehditlere maruz kaldıklarını belirten Yılmaz, "Onların bize kötü fiziki muameleleri olmadı. Ama tehditleri her zaman oldu. fiziki muameleyi bir yöntem olarak yapmıyorlar. Bunlar öldürüyor veya kesiyorlar. Bunların öyle fiziki muamele ile harcayacakları zamanları yok. Karasal bombalamaya alışkındım. Yol kenarına yerleştirilmiş olanlardı. İki defa bulunduğum alan da bombalandık. Çok yakın bir mesafede. Bazen de aracımız ya çok kısa bir mesafede ya da geçtikten sonra bombalandı. Bombaya alışmıştık ama, bu defa uçakla bombalandık birkaç defa. Çok yakın mesafeden. 2 terörist o bombalama esnasında isabet etti onlar öldü" diye konuştu.

"SERBEST KALACAĞIMIZI SINIRA GİDERKEN DE BİLMİYORDUK"

Sınıra giderken serbest bırakılacaklarını bilmediklerini söyleyen Yılmaz, "Serbest kalacağımızı sınıra giderken de bilmiyorduk. Onların söylediği hiçbir şeye inanamazdık ve inanmadık" dedi.

"BAŞBAKANIM SINIRDA BEN DAHA ALO DEMEDEN ' ÖZTÜRK HOŞGELDİNİZ' DEDİ"

Yılmaz, "Sınıra geldiğimizde sayın Başbakanıma haber vermek istedim ve aradım, Ben daha alo demeden ' Öztürk hoşgeldiniz' dedi. O kadar da Ankara bu sürecin içindeydi. Ben geldiğim zaman haber vermek istedim alo demeden ' Öztürk hoşgeldiniz' dedi. O zaman anladım tamam bu bitmiştir. Bütün arkadaşlar o zaman büyük bir coşku yaşandı" ifadelerine yer verdi.

"BUNLAR YÜZ DEFA KURAN'A EL BASARLAR YÜZ DEFA YALAN SÖYLERLER"

Yılmaz, "Bunların kültürüleri farklı. Diğer terör örgütleri ile aynı değil. Kolay çözülür şeyler yapmıyorlar. Uzun bir sürede tanıyorsunuz bunları. Bunlar yüz defa Kuran'a el basarlar. Yüz defa yalan söylerler. Bunların hiçbir şeyi beli olmaz. Söyledikleri hiçbir şeye inanamazsınız. Hep yalandır. Sizi Türkiye'ye teslim ediyorum der. Döner başka bir yere gider bunu bilemezsiniz" açıklamasında bulundu.

"SİLAHI DOĞRULTTU KAFAMA ÖLÜMLE YÜZLEŞME ANIM OLDU"

Rehin alınma anını anlatan Yılmaz, "Bizim başkonsolosluğumuz bir anda çevrildi. Herhangi bir uyarı, tehdit olmadı. Bir anda etrafı sardılar. Kameraları patlatmaya başladılar. Dolayısı ile tekmelemeye başladılar. Belirli bir süre tanıdılar. Beni makam odamın önüne götürdüklerinde, 1 dakikalık, 45 saniyelik bir şey oldu. Böyle ölümle yüzleşme anım oldu. Orada zorladılar beni. Açacaksınız diye. Silahı doğrulttu kafama, Açacaksın dedi. Kesinlikle açmadık kapıyı. 'öldürün dedik' sonuçta onu da o anda göze almadılar. Kadınlara, çocuklara, bayrağımıza, ülkemize en ufak bir şey olursa, bizi öldürün dedik" diye konuştu.

"BAZEN OTOBÜSLERİN CAMLARINI KAPATIRLARDI GÖZLERİMİZİ BAĞLARLARDI"

Yılmaz, "Türkiye'ye gidiyorsunuz diyorlardı. Bir başka yerde buluyorduk kendimizi. Olabildiğince nereye gittiğimizi görmememiz için, bazen otobüslerin camlarını kapatırlardı. Gözlerimizi bağlarlardı. Oradakilerin haberi de olmuyordu yer değişikliğinden" dedi.

"SÜREÇ ÇOK İYİ YÖNETİLDİ"

Sürecin çok iyi yönetildiğini belirten Yılmaz, "Süreç çok iyi yönetildi. Bütün yetkililerimize teşekkür ettim. Canımla ilgili bir kaygıdan dolayı değil o teşekkür. Bu ülkenin onuru dış imajı adına bir teşekkür. Başka rehinlerin başları kesilirken Bir sürü aşağılanmaya, hakarete maruz kalırken bizim bu şekilde sonuçlanması ciddi bir başarıdır. Ben ülkemden dolayı başıma her ne gelirse gelsin onu bir gurur sayarım. Ailemle çok zaman geçirmek istiyorum" ifadelerine yer verdi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:40

İLGİLİ HABERLER