Dünya
  • 30.11.2016 00:02

Ezan yasağının sebebi Netanyahu'nun oğlu

İsrail Parlamentosu’ndaki (Knesset) Arap asıllı Milletvekili Taleb Ebu Arar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ezanın hoparlörlerden okunmasının yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısına oğlu Yair’i rahatsız ettiği için destek verdiğini belirtti.

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Ebu Arar, “Başbakan Netanyahu'nun, ezanın hoparlörlerden yasaklanması ile ilgili yasa tasarısının genel kurula getirilmesinde ısrarcı olmasının asıl nedeni oğlu Yair'i rahatsız ettiği içindir.” dedi. Ezan ile ilgili yasa tasarısının yarın yeniden genel kurulda oylamaya sunulacağını belirten Ebu Arar, “İsrail Hükümeti, ezan yasasını Knesset'ten geçirmeyi planlıyor.” dedi.

Ebu Arar, “Ezan yasasının genel kuruldan geçmesinin engellenmesi bağlamında sarf ettiğimiz emeğimiz boşa gitmez, başaracağımızı umuyoruz.” diye konuştu. Öte yandan, İsrail Devleti'ne bağlı Müslümanlara ait Yüksek Şeriat Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, “Şer'i kadılar, ezanın yasaklanmasıyla ile ilgili yasa tasarısına tamamen karşıdır.” ifadelerine yer verildi. İsrail'in kanal 10 televizyonu geçen hafta, Netanyahu'nun ezan yasa tasarısına destek vermesinin, oğlu Yair'in ezandan rahatsız olmasından kaynaklandığını açıklamıştı. -

Ezan yasağı tasarısı

"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının, yürürlüğe girmesi için İsrail meclisinde (Knesset) üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam dünyasının büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak mecliste oylamaya sunulmamıştı.

Bu kez ise İsrail yasama komisyonundan geçen tasarı, oylanmak üzere meclise sevk edilme aşamasına geldi. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Hindistan ziyareti sonrası İsrail Yediot Ahronot gazetesine yaptığı açıklamada, ülkede “müezzin” kanunu olarak bilinen ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklayan yasa tasarısına karşı olduğunu belirterek, İsrail'in uluslararası camiada imajını bozabileceğini ifade etmişti. Açıklamada, İsrail'in sadece Yahudiler için demokratik bir ülke olmadığının altını çizen Rivlin, “Siyasetçilere, uluslararası camiada bizi utanç verici durumlara düşürmemelerini tavsiye ederim." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise "gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.

Knesset'teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine oylama ertelenmişti. Yahudot HaToralı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesiyle yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.

Güncellenme Tarihi : 30.11.2016 00:42

İLGİLİ HABERLER