Dünya
  • 21.3.2018 07:49

Facebook hakkında Cambridge Analytica soruşturmaları başlatıldı

2016 Başkanlık Seçimleri’nde Donald Trump için çalışan politik danışmanlık şirketi Cambridge Analytica’nın 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerine nasıl ulaştığına dair Facebook hakkında soruşturma başlatıldı

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Facebook’un 50 milyon kullanıcı verisini Cambridge Analytica’ya kasıtlı sunduğu şüpheleri doğrultusunda şirket hakkında soruşturma başlattı.

Geçtiğimiz hafta sonu The Guardian Gazetesi tarafından ortaya çıkarılan skandal, Cambridge Analytica isimli şirketin milyonlarca ABD’li seçmenin verilerini Facebook’tan elde ettiğini ve politik amaçlarla kullandığını ortaya çıkarmıştı.

FACEBOOK SKANDALI BÜYÜYOR: TRUMP'IN SEÇİLMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNADIK

Christopher Wylie isimli eski bir Cambridge Analytica çalışanı tarafından detayları gazeteye anlatılan skandalda, toplanan kullanıcı verilerinin geliştirilen bir uygulama aracılığıyla seçmenlerin kararlarını etkilemek için Facebook üzerinde bir dizi psikolojik hareket gerçekleştirdikleri ayyuka çıktı.

Christopher Wylie, skandalı ortaya çıkardığı için Facebook’un sahibi olduğu tüm sosyal ağlardaki hesaplarının kapatıldığını duyurdu.

'FACEBOOK’U SİLİN' ÇAĞRISI!

FTC, soruşturmanın Facebook ile 2011 yılında kullanıcı verilerinin güvenliği konusunda yaptıkları anlaşmanın ihlal edilip edilmediğinin anlaşılması için gerçekleştirdiğini açıkladı. Facebook, komisyona gizlilik özelliklerini geliştireceklerini ve üçüncü tarafların kullanıcı verilerine izinsiz erişimine izin vermeyeceğini taahhüt etmişti.

FTC ile Facebook arasında yapılan anlaşma gereğince, Cambridge Analytica tarafından verileri çalınan her bir kullanıcı için Facebook’a 40 bin dolar ceza kesilebilir. Bu meblağın 50 milyonla çarpımı (2 trilyon dolar) ise Facebook’u tarihinin en büyük finansal krizine sokabilir.

 O ZUCKERBERG BURAYA GELİP HESAP VERECEK!

FTC’nin yanı sıra İngiliz Bilgi Komisyonu da konuyla ilgili harekete geçti. Komisyon, Cambridge Analytica’nın aynı yöntemle İngiltere’deki Brexit referandumunun sonucuna da etki etmiş olabileceğinden şüpheleniyor.

Güncellenme Tarihi : 21.3.2018 10:51

İLGİLİ HABERLER