Dünya
  • 16.3.2016 01:44

Francisco Franco'nun toplu mezarları açıldı

İspanya'daki millityetçilere önderlik eden General Franco, iç savaşı zaferle tamamladı. Ardından da faşit bir diktatörlükle ülkesini yönetti.
Tam 36 yıl boyunca demir yumrukla idare ettiği ülkesinde sesini çıkartanı ortadan kaybetti.

1947'de "katolik ve sosyalist bir devlet" olarak tanımlanan İspanya'yı yeniden bir krallığa dönüştüren veraset yasasını kabul ettirdi ve kendisini devletin ömür boyu koruyucusu ve kral naibi atadı. Franco yönetiminin en zor dönemi II. Dünya Savaşı sonrasında, yeni kurulan Birleşmiş Milletler'in (BM) İspanya hükumetiyle ilişkileri kesmesiyle başladı.

Son Faşist Diktatör olarak nitelenen Franco bir dönem boyunca, en çok nefret edilen Batılı devlet başkanı oldu, ama Doğu ve Batı arasındaki ilişkiler iyice kötüleşip Soğuk Savaş doruk noktasına ulaşınca, İspanya'yı dışlama politikası da sona erdi. 1948'da İspanya'nın Batılı ülkelerle ilişkilerle düzelmeye başladı. 1953'te İspanya ile ABD arasında 10 yıllık bir askeri yardımlaşma paktının imzalanmasıyla Franco'nun uluslararası kamuoyundaki konumu daha da iyileşti.

ABD ile İspanya arasında imzalanan bu antlaşma, 1955'te BM'ye 1958'de de Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na girmesini kolaylaştırırken Franco yönetimi antlaşma uyarınca ABD'ye askeri üsler verdi.
İşte Franco'nun öldürüp toplu mezarlara gömdürdüğü kişilerin bu mezarları geçenlerde açıldı. Kimi kocasının kimi babasının ve kimi de büyükbabasının kemiklerini buldu.
Toplu mezarlardan çıkan kafataslyarını alanlar onları yeni bir mezarlığa taşıdı.
Timoteo Guadalajara şehir mezarlığından çıkartılan kemiklerin birisi de sendikacı Mendieta'ya aitti. Bugün 90 yaşında olan kızı kafatasını alıp, "Babam" diyebildi.
İşte o görüntüler
HABERVİTRİNİ ÖZEL
 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 15:08

İLGİLİ HABERLER