Dünya
  • 30.8.2016 00:11

Güney Afrikalı siyah kız öğrencilerin saç başkaldırısı

Güney Afrika'da, siyah kız öğrencilere saçlarını düzleştirmeleri ve afro stili saçla gelmemelerini söyleyen lise düzeyinde bir kız okulu ırkçılık eleştirilerine hedef oldu ve hararetli bir tartışma yarattı.

Pretoria Kız Okulu öğrencileri okul idaresinin kendilerini saçlarını kimyasal madde kullanarak düzleştirmeye zorladığını ve "dağınık" durduğu gerekçesiyle afro stili saçla gelmekten caydırmaya çalıştığını söylediler.

Hafta sonu boyunca okulun bu tutumunu protesto eden kız öğrenciler afro saç stilleri ile okul önünde protesto gösterileri yaparak uzun zamandır uygulanan bu kuralı eleştirdiler.

Okuldaki siyah öğrenciler sosyal medya mesajlarında ayrıca, okulda birbirleriyle kendi etnik ana dillerini konuşmalarına izin verilmediğini de söylediler.

Cuma günü internetten başlatılan "Pretoria Kız Okulu'nda Irkçılığa Son" başlıklı bir dilekçe ise hemen 10 bin imzaya ulaştı ve imza sayısı yükseliyor.

Dilekçede yetkililer okulu kuralların "siyah ve Müslüman kızlara ayrımcılık yapmamasını sağlamaya" çağrılıyor.

Medya ve politikacılar da katıldı

Konu medyanın da gündeminde öne çıktı. Gazeteler, televizyonlar, radyolarda tartışılmaya başlandı.

Bir kız öğrenci Pretoria Power FM radyosunda, "Saçımız yüzünden ayrımcılığa uğruyoruz. Saçımızı düzleştirmemizi istiyorlar" dedi.

Tartışma hemen politikacıları da içine çekti.

Güney Afrika sanat ve kültür bakanı Nathi Mthethwa, öğrencileri destekleyen twitler attı.

Bakan "Öncelikle Pretoria Kız Okulu öğrencilerinin saçlarını doğal haliyle bırakma hakkını destekliyorum. İkinci olarak, öğrencilerin okulda kendi Afrika ana dillerini konuşmalarının yasaklanması kabul edilemez" diye yazdı.

Ekonomik Özgürlük Savaşçıları partisi EFF okulu "estetik ve kültürel alanlarda siyahlığı bastırmak" ile suçladı.

Ana muhalefet Demokratik İttifak Partisi lideri Mmusi Maimane Twitter mesajında "Benim kızımın saçı afro. Pretoria kız okuluna gidemez mi?" diye sordu.

Tepkiler üzerine bugün Gauteng eyaleti eğitim bakanı Panyaza Lesufi, adı geçen devlet okulunu ziyaret ederek hem üst düzey yöneticilerle hem öğrencilerle görüştü.

Lesufi gazetecilere, "Tamamen kontrolden çıkmadan duruma hakim olmak istiyorum" dedi.

Sosyal medyada büyük ilgi

"Pretoria Kız Okulu'nda Irkçılığa Son" anlamına gelen #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh etiketi sosyal medyada büyük ilgi gördü. Twitter kullanıcıları protestocu kız öğrencilerin video ve fotoğraflarını da paylaştılar.


 

Güncellenme Tarihi : 30.8.2016 00:54

İLGİLİ HABERLER