Dünya
  • 4.9.2015 22:54

Hammadi: 'IŞİD rotayı Tunus’a çevirecek'

IŞİD'e karşı en büyük cevabı en önemli mücadeleyi öncelikle insan hakları konusunda gelişerek ve ekonomik bağımsızlığı elde ederek vereceğiz” dedi.
Tunus eski Başbakanı Hammadi El Cibali, Kadir Has Üniversitesi Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi’nin davetlisi olarak Kadir Has Üniversitesi’ne geldi.

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Ankara Politikalar Merkezi Başkanı emekli büyükelçi Ünal Çeviköz ve Kadir Has Üniversitesi Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Salih Bıçakcı’nın moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda Tunus Devrimi, kazanımların korunması, Arap Baharı'nın etkileri, sonuçları ve geleceği ile IŞİD tehlikesi masaya yatırıldı. "Arap Baharı özellikle bölge halkının bir rüyası. Arap Baharı sürecini, insanların büyük bir bölümü yeni, demokratik ve ekonomik kazanımların sağlanması için önemli bir fırsat olarak görüyor" diyen Hammadi El Cibali, "Özellikle gençler nezdinde büyük bir kabul gördü. Çünkü Arap Baharı onlara yeni bir emel oluşturacak söylemlerin oluşması için önemli bir fırsat sundu. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için üzerimize düşen şeyleri yapmak üzere çalışıyoruz" diye konuştu.

Arap Baharı kazanımlarının korunması için mücadele edilmesi gereken tehlikelere de değinen Cibali, "Arap Baharı kazanımlarıyla alakalı bu süreç içerisinde bir takım zorluklarımız var. Çünkü hem ülke özelinde hem dışarıda bazı olumsuz etkiler var. İçeride insanların çok fazla beklentisi var. Gençlerimiz bu bağlamda şu andaki mevcut durumu kabullenemiyorlar. Beklentiler üst seviyede ve sabırları kalmadı" ifadelerini kullandı. Diktatörlüğün ortadan kaldırılmasının bir süreç olduğunu ve nispeten daha kolay gerçekleştiğini belirten Cibali, "Ama yeni şeylerin inşa edilmesi oldukça zor bir süreç.

Önemli olan biz bu süreci kaybetmeyelim. Yani demokratik olarak güçlü olmamız, yeni demokratik açılımların ve sosyal adaletin sağlanması açısından önemlidir. Uluslararası güçlerin de bölgede kendi planları olduğu için ve kendi şahsi menfaatlerinin ortadan kalkmaması için Arap Baharı yaşayan ülkelerde canlı diyaloglarla farklı süreçlerin içerisine girmektedirler. Doğal olarak sabırla hem içeride hem de dışarıdaki bu etkilere karşı mücadele vereceğiz" şeklinde konuştu.
Toplantıda konuşan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Ankara Politikalar Merkezi Başkanı emekli büyükelçi Ünal Çeviköz ise "Bugün Ankara Politikalar Merkezi ve Kadir Has Üniversitesi'nin Ortadoğu Afrika Araştırmalar Merkezi ile işbirliği halinde eski Tunus Başbakanı Hammadi El Cibali'yi ağırladık. Hammadi El Cibali aslında Tunus'taki Nahda Hareketi'nin önde gelen liderlerinden birisidir.

2011 yılından itibaren Nahda, yasal bir siyasi parti haline döndükten sonra hem partinin sözcülüğünü hem de genel sekreterliğini yapmıştır. 2012 yılının sonundan itibaren de 1 buçuk yıla yakın bir süre Tunus'un başbakanlığını yapmıştır. Bugün bize hem Nahda Hereketi'nin hem kendi siyasi geçmişinin hem de Tunus'ta 2011 yılında gerçekleşen devrimin arka planını anlattı. Gerek tartışma sırasında gerekse Sayın başbakanın söyledikleriyle Tunus'ta yaşananların arka planını ve iç yüzünü aydınlatıcı bir şekilde öğrenme imkanı bulduk. Bu bakımdan bugünkü toplantının çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Ankara Politikalar Merkezi ile Kadir Has Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Araştırmalar Merkezi işbirliğinin bu şekilde verimli başka konuşmacılarla da devam edeceğini umuyorum" açıklamalarında bulundu. 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:34

İLGİLİ HABERLER