Dünya
  • 15.1.2019 23:01

İngiltere'de Brexit depremi

Brexit oylaması: İngiltere Parlamentosu Brexit oylamasını reddetti.

ngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması İngiliz parlamentosu tarafından reddedildi. İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin Lideri Jeremy Corbyn, Başbakan Theresa May hükümetine karşı güvensizlik oylaması talep ettiğini açıkladı.

İngiliz parlamentosunda yapılan oylamada İngiltere Başbakanı Theresa May'in ABile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması 202 evet oyuna karşı 432 hayır oyu ile reddedildi.

Oylama sonuçlarının ardından değerlendirmede bulunan Başbakan May muhalefetin gensoru vermesi halinde yarın bunun görüşülebileceğini söyledi. 
İngiltere Başbakanı Theresa May oylama öncesinde, “Anlaşmaya karşı oy kullanmak belirsizlikten, bölünmekten, son derece gerçek bir anlaşmasız ayrılıktan başka bir şey değil.” ifadesini kullanmıştı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi Lider Jeremy Corbyn ise parlamentoda vekiliere oylama öncesi son kez seslenerek, “Bu anlaşmanın bu gece reddedilmesinin en iyi sonucu bir genel seçim olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

PARLAMENTO İPLERİ ELİNE ALDI

İngiliz parlamentosu, geçen hafta aldığı iki kararla hükümetin anlaşmasız Brexit için ayırdığı bütçeyi kullanmasına kısıtlama getirmiş ve May'in yeni tavizler için AB ile müzakeresi için kullanabileceği süreyi 3 günle sınırlamıştı.

Parlamento, bu kararlarla May hükümetinin Brexit sürecindeki inisiyatifini kısıtlayarak ipleri önemli ölçüde eline almıştı.

Anlaşmanın reddiyle İngiltere'de erken seçim ve yeni referandum gibi bir dizi seçeneğin masaya gelmesi bekleniyor.

İngiltere 23 Haziran 2016'daki referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı.

AB: İngiltere bir an önce karar vermeli

Avrupa Birliği liderleri ise Brexit oylamasının sonucuna dair ortak bir açıklama yaptı:

"Oylamanın sonucundan üzgünüz. İngiliz hükümetinin bundan sonraki süreç için niyetini bir an önce belli etmeye davet ediyoruz.

"AB'nin 27 ülkesi bundan sonra da birlikte hareket etmeye devam edecektir ve Brexit'in verdiği hasarı gidermeye çalışacaktır.

"Brexit'in herhangi bir anlaşma olmadan gerçekleşmesi de dahil olmak üzere tüm senaryolara hazırlanmaya devam edeceğiz. Bu oylama ile düzensiz bir Brexit'in gerçekleşme ihtimali artmıştır. Bunu istemesek de buna hazır olmalıyız.

"Biz AB'nin İngiltere ile imzaladığı anlaşmayı yürürlüğe koyma sürecine devam edeceğiz. Brexit için en iyi anlaşmanın bu olduğunu düşünmeye devam ediyoruz."

Şimdi ne olacak?

Avam Kamarası daha önce anlaşmanın reddedilmesi durumunda hükümete üç gün içinde bir B planı ile gelme zorunluluğu getirmişti.

Brexit ve İngiltere hükümetinin geleceğiyle ilgili ise farklı senaryolar var.

Seçeneklerden biri Parlamento'da bir güven oylaması yapılarak hükümetin düşürülmesi.

Oylama öncesinde konuşan ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, anlaşmanın reddedilmesi durumunda en doğru tercihin erken seçime gidilmesi olduğunu söyledi.

Theresa May ise erken seçimin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyleyerek öneriye karşı çıkıyor.

Başbakan May, bir sonraki seçimde partisinin başında olmayacağını söylemişti. Bu durumda erken seçime gitmesi başbakanlığının sonlanması anlamına gelecek.

Macron 'Büyük Ulusal Danışma' sürecini başlattı

Macron 'Büyük Ulusal Danışma' sürecini başlattı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Normandiya bölgesindeki Grand-Bourgtheroulde kasabasında yaptığı toplantı ile ülke genelindeki “Büyük Ulusal Danışma” sürecini başlattı.

Sarı Yelekliler kriziyle mücadele eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tüm vatandaşlarını hiçbir engel olmaksızın ülke sorunlarını birlikte tartışmaya davet etti. Macron, "Büyük Ulusal Danışma" adını verdiği süreci Normandiya bölgesindeki Grand-Bourgtheroulde kasabasında yaptığı toplantı ile başlattı. Böyle bir yöntemin ülke tarihinde ilk kez yaşandığına dikkat çeken Macron, “Fransa diğer ülkeler gibi değil. Fransa'nın geçtiği bu zor dönemi fırsata çevirebiliriz. Şu an yaşananlar çok eski bir zamana dayanan sosyal bir bölünmeden kaynaklanıyor” dedi.

Vatandaşlar 4 ana konuyu tartışacak

Macron, toplantıda yaptığı konuşmada ülkede ekonomik, sosyal ve demokratik bölünmeler yaşadığının altını çizdi. Macron, “Hükümet vergi ve kamu harcamaları”, “devletin yeniden organizasyonu ve kamu hizmetleri”, “çevre ve yenilenebilir enerji”, “demokrasi ve vatandaşlık” şeklinde 4 ana başlık altında yönelttiği 33 soruyla tartışmanın çerçevesini belirledi. Macron, “Öncelik olduğunu düşündüğünüz tasarruflar nelerdir? Devletin nasıl organize olmasını istersiniz? Oy kullanmak zorunlu olmalı mı? Vatandaş katılımını daha aktif, demokrasinin daha katılımcı olması için ne gibi değişiklikler yapmak istersiniz? Çevreye daha duyarlı bir gelecek için ulaşım, gıda, beslenme, ısınma ihtiyaçları nasıl değişmeli?” gibi sorular yöneltti.

15 Mart'a kadar sürecek olan görüşmeler Bölge Toplulukları Bakanı Sebastin Lecornu ve Ekoloji Bakanı Emmanuelle Wargon tarafından yönlendirilecek. Vatandaşlar önerilerini belediyelere veya internet üzerinden bildirebilecek.

Güncellenme Tarihi : 15.1.2019 23:47

İLGİLİ HABERLER