Dünya
  • 16.10.2017 16:22

Irak güvenlik güçleri Kerkük'ü ele geçirdi

   

Irak güçlerinin Kerkük'te başlattığı operasyonda Tuzhurmatu tamamen kontrol sağlandığı açıklandı

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Kerkük'ün peşmergeden geri alınması için askeri operasyonun başladığını açıkladı. Öte yandan Başbakan Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'teki tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.

Reuters, Irak Başbakanı İbadi'nin, Irak bayrağının "Kerkük ve Kürt kontrolü altındaki diğer tartışmalı  alanlarda" yükseltilmesi  için emir verdiğini aktardı. 

Irak devlet televizyonunun haberine göre terörle mücadele gücü, 9. Tugay ve federal polisin, Kerkük'te çatışma yaşanmadan geniş bölümde kontrolü sağladı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor." açıklaması yaptı.

Irak güçleri, Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularını almak üzere operasyon başlattı. Irak hükümet güçleri Kerkük'teki Halid askeri kampını ele geçirdi.

KERKÜK VALİLİĞİ ELE GEÇİRİLDİ

Reuters'in haberine göre Irak ordusunun seçkin güçleriKerkük merkezindeki valilik binasının kontrolünü herhangi bir çatışma olmadan ele geçirdi. 

Reuters'a konuşan iki Iraklı komutan, Irak ordusunun Kerkük'e girmeyeceğini, ordunun hedefinin şehrin çevresinin güvenlik altına alınması olduğunu belirtti.

Şehirde, Barzani'nin partisi KDP'ye bağlı birlikler ile Talabani'nin partisi KYB'ye bağlı birlikler arasında yer yer çatışmalar olduğu haberleri geliyor.

IKBY Güvenlik Konseyi, Kerkük'e ilerleyen Irak güçlerine Haşdi Şabi'nin de eşlik ettiğini açıkladı.

Rudaw'a konuşan Haşdi Şabi komutanlarından Kerim Nuri, "Irak güçlerine karşı koyan herkes DEAŞ'lı gibi değerlendirilecek" açıklaması yaptı.

IKBY: IRAK HÜKÜMETİ AĞIR BİR BEDEL ÖDEYECEK

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin yardımcılarından Hemin Hawrami, "Irak hükümeti Kerkük harekatından dolayı ağır bir bedel ödeyecek" ifadelerini kullandı.

Peşmerge'den yapılan açıklamada ise, Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Irak ordusuna yardım ettiği öne sürüldü.

TUZHURMATU'DA KONTROL ELE GEÇİRİLDİ

Irak ordusunun Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde kontrolü sağladığı bildirildi.

Irak devlet televizyonunun haberine göre, Irak ordu birlikleri, Tuzhurmatu'ya girerek ilçenin tamamının kontrolünü ele geçirdi. 
Peşmerge ile Irak güçleri arasında dün Tuzhurmatu'da saatlerce çatışma yaşanmıştı.

Daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge tarafından kontrol edilen Kerkük'ün Dakuk ilçesi'nde de ordu birliklerinin hakimiyet sağladığı ifade edildi.

Tuzhurmatu'da Irak güçlerinin peşmerge mevzilerini ağır silahlarla bombaladığı bilgileri gelmiş, Barzani'nin danışmanı Hawrami ise ilerlemeye çalışan Haşdi Şabi güçlerinin iki defa püskürtüldüğünü iddia etmişti. Hawrami, Tuzhurmatu'da Haşdi Şabi'ye ait 4 zırhlı aracın peşmerge güçlerince imha edildiği iddiasında bulunmuştu.

PKK'LI TERÖRİSTLERİN KERKÜK'TE OLDUĞU İDDİASI

IKBY kaynaklarından gelen bilgiler, peşmerge güçlerinin Kerkük merkezinde 3 bin silahlı güçle Irak birliklerine karşı koymaya hazırlandığı yönünde.

Talabani güçlerinin çekilmesinin ardından IKBY güçlerinde çözülme yaşandığı iddia edilirken Talabani'nin partisi KYB yetkilileri, Irak ordusuyla çatışmaların durdurulması için anlaşmaya varıldığı öne sürdü. PKK güçlerinin de Kerkük içerisinde bulunduğu iddiası sıcaklığını koruyor.

PKK'li teröristlerin Kerkük'te olduğu iddiasının ardından bölgeyle ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı "Irak Hükümeti’nin Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullanırken "Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz." diyerek bölgedeki operasyona desteğini dile getirdi.

YENİ KERKÜK VALİSİ ATANDI

Kerkük eski Valisi Necmeddin Kerim, peşmergenin Irak güçlerine Kerkük'ü terk etmeyeceğini söyleyerek yerel unsurları karşı koymaya çağırmıştı.

Peşmerge güçlerinin ve silahlanan bazı yerel güçlerin Kerkük merkezinde Irak güçlerinin gelişi için hazırlandığı belirtilirken Irak güçleri, peşmergeler tarafından işgal edilen kontrol alanlarını yeniden kazanmak için Nineveh Ovaları'nda ilerlediği belirtildi.

Irak Başbakanı İbadi, Kerkük'e Arap kökenli Rakan al-Jbourri'yi Vali olarak atadı.

ASKERİ HAVA ÜSSÜ ELE GEÇİRİLDİ

Irak devlet televizyonu, Irak birliklerinin Kerkük'te çok geniş bir alanı ele geçirdiğini iddia etti. Irak güvenlik güçleri tarafından şu ana kadar ele geçirilen bölgeler olarak Halid askeri kampı, Kerkük Doğalgaz Çevrim Santrali, Shorija, Kerkük sanayi bölgesi, laylan bölgesi, 1 Haziran kontrol noktası ve Sari Tappah gösteriliyor.



Reuters'ın aktardığına göre Peşmerge güçleri, Kerkük'ün güneyindeki mevzilerden geri çekilmeye başladı. Irak ordusu, Kerkük'te bulunan K1 Askeri Havaüssü'nün ele geçirildiğini duyurdu.

Irak güçleri, Kerkük'teki Baba Kakkar ve Bai Hassan petrol sahalarına ulaşırken, Irak ordusu, Kerkük Havaalanı'nı ele geçirdi. 

SANAYİ BÖLGESİ VE PETROL RAFİNERİSİ KONTROL ALTINA ALINDI

Reuters'in askeri kaynakların açıklamasına dayandırdığı haberine göre Irak güçleri, Kerkük benzin istasyonu, sanayi bölgesi ve petrol rafinerisini kontrolü altına aldığını açıkladı.

Reuters'in haberine göre Irak Petrol Bakanlığı, "askeri operasyonlara rağmen Kerkük'ten gelen petrol ve doğal gaz sevkıyatının normal şartlarda devam ettiğini" açıkladı.

Irak Petrol Bakanlığı, Irak güçlerinin, Kerkük yakınlarındaki Kuzey petrol rafinerisini ele geçirdiğini söyledi.

Ayrıca Irak ordusu, Kerkük sanayi bölgesindeki ilk köprüyü ele geçirdikleri iddiasında bulundu. 

İBADİ: IKBY HALKININ SELAMETİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Kerkük ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) halkın selametinin kendileri için önemli olduğunu ve güvenliklerini sağlama konusunda güvence verdiklerini belirtti.

İbadi, devlet televizyonuda yayımlanan açıklamasında, Kerkük halkından güvenlik güçleriyle işbirliği içerisinde olmalarını isteyerek, "IKBY ve özellikle Kerkük'teki halkımızın selametine önem veriyor ve güvenliklerini sağlama konusunda onlara güvence veriyoruz." dedi.

"Görevim, anayasaya göre halka hizmet etmek ve parçalanma riskine maruz kalan ülkenin birliğini korumaktır." diyen İbadi, "IKBY'dekilerin referandumdan vazgeçmelerini, anayasaya uymalarını ve DEAŞ'la mücadeleye odaklanmalarını sağlamaya, Irak ve halkının karşılaşacağı büyük riski onlara anlatmaya çalıştık. Ancak IKBY'deki dostlar şahsi ve parti çıkarlarını halkın çıkarlarına yeğlediler." ifadelerini kullandı.

Irak devlet televizyonundan yapılan yayında İbadi'nin, "Silahlarımızı halkımıza karşı kullanmayacağız" açıklamalarına yer verilirken IKBY'de kendilerine karşı koyanların "anayasaya aykırı davrandığını" vurgulayan İbadi, bunların uluslararası toplumun referanduma karşı çıkmasını da hafife aldığını dile getirdi.

Ayrıca Başbakan Ibadi, Peşmerge'yi Irak ordusu için hizmet vermeye çağırdı.

PEŞMERGEYE AİT BÜYÜK BİR MÜHİMMAT DEPOSU ELE GEÇİRİLDİ

Irak birliklerinin Kerkük'ün güneyinde yer alan Dibs bölgesinde peşmergeye ait oldukça büyük bir mühimmat deposu ele geçirdiği belirtiliyor.

'IRAK ORDUSU, KERKÜK'ÜN KENAR MAHALLELERİNE ULAŞTI' İDDİASI

Irak ordusuna bağlı birliklerin Kerkük'ün kenar mahallelerine ulaştığı iddia ediliyor. Fakat bu bilgi henüz güvenilir kaynaklardan doğrulanmış değil.

Kerkük'teki durumu değerlendiren tüm uluslararası medyada dikkat çekilen detay: Hem peşmerge güçlerinin hem de Irak birliklerinin ABD silahlarıyla donatılmış olması.

Rudaw, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Kerkük üzerinde uçuş yaptığını iddia etti.

Güncellenme Tarihi : 16.10.2017 16:31

İLGİLİ HABERLER