Dünya
  • 17.10.2016 14:16

Irak'ta 'Haşdi Şabi' korkusu

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'a yönelik Musuloperasyonu sürerken, Şii milis gücü Haşdi Şabi kısmen bu harekatın dışında bırakıldı. Ancak Haşdi Şabi'nin, DEAŞ'ın elindeki bir başka yerleşim yeri olan Havice'ye yönlendirilmesi, bu kez de söz konusu Sünni kasabasında mezhep temelli çatışma endişelerine yol açtı.

Halk Seferberlik Güçleri (PMF) adı da verilen İran destekli Haşdi Şabi milislerinin Musul operasyonuna katılmasına, Türkiye ve Sünni gruplar karşı çıkıyordu.

Irak'ta 'Haşdi Şabi' endişesi

Zira bu silahlı güçlerin cephede yer alması, DEAŞ'ın elinden alınması hedeflenen bölgelerin Sünni sivil halk büyük tepki gösteriyor. Reuters'a göre, Bağdat yönetimi de bu unsurları Musul savaşının dışında tutmaya çaba gösteriyor.

Ancak ajans, bu güçlerin hem savaş tecrübesine sahip militanlar olmalarının hem de Bağdat'ta ciddi siyasi destekçilerinin bulunmasının, Musul savaşının tamamen dışında bırakılmalarını siyaseten güçleştirdiğini belirtiyor.

Reuters'ın haberine göre, Halk Seferberlik Güçleri'nin Musul'dan uzaklaştırılarak 100 kilometre mesafedeki Havice'ye yönlendirilmesinin nedeni, Musul operasyonusırasında yaşanabilecek mezhep düşmanlığını yatıştırmak.

GEÇMİŞTEKİ ÖRNEKLER KORKUTUCU

Bağdat hükümetinin resmen tanıdığı Şii milis gruplarının oluşturduğu PMF güçlerini Birleşmiş Milletler ve diğer bazı kurumlar, DEAŞ'tan geri alınan bölgelerde cinayet ve insan kaçırma gibi suçlara karıştıkları nedeniyle kınamıştı.

İngiliz Telegraph gazetesi, Haşdi Şabi'nin, daha önce Tikrit ve Felluce'nin DEAŞ'ın elinden alınmasının ardından bu kentlerde DEAŞ sempatizanı olmakla suçladıkları Sünni sivillere işkence edip öldürmekle suçlandığını hatırlattı.

Musul harekatının hazırlık aşamaları hakkında bilgi sahibi olan bir diplomat, Reuters'a yaptığı açıklamada, PMF güçlerini Musul yerine Havice'ye gönderme kararının zorlu pazarlıklardan sonra alındığını söyledi. Diplomat, Kerkük'ün güneyindeki Havice'de de mezhepsel şiddet eylemlerinden endişe duyulduğunu belirtti ve "Gerçekten çok kaygılıyız" dedi.

PMF ise Hawice'deki sivillerin korkmaları için bir neden olmadığını belirtiyor. PMF sözcüsü Ali el Huseyni, "Bizim rolümüz onları DAEŞ zulmünden kurtarmak. Ailelere bir zarar gelmemesine ve aşağılanmamalarına çok dikkat edeceğiz. Biz onların düşmanı değil, kardeşleriyiz" diye konuştu.

DEAŞ HALKA UYGULADIĞI ZULMÜ ARTIRDI

Nüfusu 200 bin kadar olan Havice'den kaçmayı başarmış olan siviller, DEAŞ militanlarının çok ağır bir baskı kurduğunu söylüyorlar.

Geçen hafta gece karanlığında nehri üç çocuğuyla yüzerek geçip karşı taraftaki Kürtbölgesine sığınmayı başaran bir kadın, "Herkes kaçmaya çalışıyor" dedi.


Havice'den Kerkük'e kaçmayı başaran bir aile

Havice'den kaçanların söylediğine göre saldırının yaklaştığını gören DEAŞ militanlarıson haftalarda halka uyguladıkları zulmü artırdılar. Kaçan Haviceliler, her gün idamların yapıldığını ve cesetlerin hilafete karşı çıkanlara uyarı olması için elektik direklerine asıldığını söylüyorlar.

Güncellenme Tarihi : 17.10.2016 14:18

İLGİLİ HABERLER