Dünya
  • 2.10.2016 00:40

İran'ın çocuk savaşçıları

İran’ın Meşhed kentindeki “Devrim’in Çocukları Parkı”nda “Kutsal Savunma Haftası” kutlanıyor. Parkın broşürüne göre amaç 1980’lerdeki İran-Irak savaşını anmak.


Parkın aktivitelerinden “Çocuklar ve Gelecek Kültür Evi”nin direktörü Hamid Sadeghi sorumlu. İran’ın haber sitelerinden Raja’ya konuşan Sadeghi, “Katılımcı çocuklara sabit ve hareketli sanal hedefleri vurmalarını öğretiyoruz. Bu hedefler ABD ve İsrail bayraklarıyla kaplı” diyor.

 

 

Raja, İran’ın Devrim Muhafızları’na bağlı muhafazakar bir medya kuruluşu. Binlerce devrim muhafızı, Suriye’de Esat hükümetine bağlı birliklere katılmış durumda. Parkın geçen haftaki açılışına da, Halep’te hayatını kaybeden yüksek rütbeli bir devrim muhafızı komutanının ailesi konuşmacı olarak katıldı.

İran’ın resmi haber ajansı, parka giden çocuklara, Devrim Muhafızları’nınkine benzer üniformalarla eğitim yaptırıldığını gösteren fotoğraflar yayımladı. Fotoğraflarda çocuklar talim meydanlarında silah taşırken, engel parkurunu sürünerek geçerken görülüyor.

Hamid Sadeghi, çocukların Şam’daki Şii rütbesine benzeyen kutsal bir yapıyı nasıl savunacaklarını da öğrendiğini söyledi. “Çocuklar parka geldiklerinde 8-10 kişilik gruplara ayrılıp kendilerine bir grup lideri belirliyor. Türbe örneğine veda edip, savaş oyunlarına ve talim yapmaya girişiyorlar. 40 dakikalık eğitim sonunda da Suriye’deki türbeyi savunuyor” diye konuşan Sadeghi, Amerika’nın Sesi’ne yorum yapmaktansa kaçındı.



Meşhed’deki insan hakları aktivistleri ise, aileleri çocuklarını bu parka göndermemeleri konusunda usulca bilinçlendirmeye çalışıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan, adının açıklanmasını istemeyen bir aktivist, “Yönetsel anlamda hiçbir yetkimiz olmadığından, çabalarımız etkili olmuyor, daha fazla bastırırsak da cezalandırılabiliriz. Park, radikalizme hizmet ediyor. Çok güçlü propaganda yapıyorlar, fakir ve eğitimsiz aileleri hedef alıyorlar. Geleceği tehlikeye atılan bu çocuklar şiddete yönlendiriliyor ve şiddete heves etmeleri sağlanıyor Uluslararası örgütler, bu konuyu daha ciddiye almaya çağırıyoruz” dedi.

İran’daki insan haklarının durumunu ve ihlalleri takip eden Abdurrahman Borumand Vakfı’nın direktörü Roya Borumand da, tema parkın, uluslararası protokollerin açıkça ihlali olduğunu ve çocukların duygularının suistimal edildiğini söyledi.

Borumand, “Bu şekilde çocukların içine, tüm hayatlarını ve gelecek planlarını etkileyebilecek bir savaş heyecanı ekiyorlar. Bu çocukların gelecekleri ve inançlarıyla oynuyorlar. Erkek çocuklar doğaları gereği savaş oyunlarına meraklı ve bunu da bir çeşit oyun olarak görüyorlar. Gerçek savaş bölgelerinde ne ile karşılaşacaklarını ise bilmiyorlar. Bu tür oyunlarla çocukların aklını çelmek ise korkunç ve kabul edilemez” diye konuştu.

Savaşla ve askeri kuvvetiyle övünen Tahran rejimi, Nisan ayında bir propaganda videosu yayınlamış ve gençleri Suriye’deki İran güçlerine katılmaya çağırmıştı. Videoda çocuklar ellerinde silahlar, kutsal türbeyi savunan şehitlerle ilgili şarkı söylüyordu.

Güncellenme Tarihi : 2.10.2016 00:08

İLGİLİ HABERLER