Dünya
  • 31.1.2015 22:55

IŞİD 2. Japon rehineyi de katletti

IŞİD ikinci Japon rehineyi öldürdü..

 
IŞİD, Japon rehinenin öldürülüşünü gösteren bir video paylaştı. Japon hükümeti, gazeteci Kenji Goto'nun ölümünü gösteren videonun doğruluğunu incelediklerini bildirdi.

Silahlı radikal ve ırkçı grupları takip eden SITE internet sitesi, IŞİD'in rehine tuttuğu Japon gazeteci Kenji Goto'yu öldürdüğünü gösteren bir video paylaştığını bildirdi.

Görüntülerde, IŞİD'in daha önce yayınladığı infaz videolarına benzer şekilde turuncu kıyafetli Goto'nun diz çökmüş halde boğazına bıçak dayandığı görülüyor.

İngilizce konuşan yüzü maskeli IŞİD üyesi Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye hitaben,"Kazanılması mümkün olmayan bu savaşta yer alma kararın yüzünden, bu bıçak sadece Kenji'yi değil, nerede olurlarsa olsunlar bütün halkını katledecek. Japonya'nın kabusu başlasın" dediği duyuluyor.

Japon hükümeti, videonun gerçek olup olmadığını incelediklerini söyledi.

ABD'den kınama

Video'nun yayınlanmasından kısa süre sonra ABD yönetimi IŞİD'i şiddetle kınadığını bildirdi. Beyaz Saray örgüte elinde tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakma çağrısında bulundu.

Perşembe günü takas edilecekti

Rehine pazarlığını yürütmek üzere Ürdün'e gelen Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasuhide Nakayama, cumartesi sabahı gazeteci Kenji Goto ve Ürdünlü pilot Muaz Kesasibe’nin serbest bırakılması için gösterdikleri çabanın sonuçsuz kaldığını söyledi.

Nakayama, “Görüşmeler çıkmaza girdi. Tedbiri elden bırakmadan elimizdeki bilgiyi değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin yardımcılarından Hiroshige Seko da edinecekleri yeni bilgilere göre hareket edeceklerini söyledi.

IŞİD, gazeteci Kenji Goto’nun Perşembe akşamı Türkiye sınırında Sacide Rişavi ile takas edilmesi gerektiğini bildirmişti.

'Ortadoğu'dan 8 bin km uzak'

IŞİD, turuncu elbise giydirilen ve dizleri üzerine çökmüş Japon rehineler Haruna Yukawa ve Kenji Goto Jogo’nun görüntülerini 20 Ocak’ta yayınlamıştı.

Görüntülerde, arkasında çöl, elinde bıçak, üstünde siyah kıyafeti ile İngiliz John olarak tanınan IŞİD üyesi, İngilizce konuşarak, Japon hükümetinin Ortadoğu’dan 8 bin 500 km uzaklıkta olduğu halde ABD öncülüğündeki koalisyona ‘destek vermesini’ eleştiriyordu.

Rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden fidye olarak ‘200 milyon’ dolar istenen videoda, fidyeyi ödemek için 72 saat süre tanınmıştı.

Rehinelerden Goto serbest gazeteci olarak çalışıyordu. Afganistan’dan Afrika’ya kadar olan bölgede savaş alanlarındaki yardım çalışmaları ve çocuklarla ilgili kitabı bulunan Goto, bazı Japon medya organlarına haber aktarıyordu.

Ağustos ayında Reuters’a konuşan Goto, diğer rehine olan Yukawa’yla geçen sene tanıştığını ve onun Haziran’da Irak’a gitmesi için yardım ettiğini ifade etmişti.

Kaynak: AFP

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:29

İLGİLİ HABERLER