Dünya
  • 2.8.2015 22:38

IŞİD işgal ettiği yerleri PYD'ye bırakıyor

Aga, “Suriye'de Türkmenlere yönelik çok büyük baskı var. Özellikle ülkenin kuzeyinde 4- 5 milyon nüfus göçe zorlanıyor. Suriye'de ilginç bir şey yaşanıyor. IŞİD önce bir yeri işgal ediyor, sonra çekiliyor ve PYD'ye bırakıyor.” dedi.

Kayseri'de Erciyes Türk Kurultayı'na katılan Suriye Türkmenleri Temsilcisi Abdülkerim Aga, Irak Türkmenleri Temsilcisi Şemsettin Kuzucu ile Bağdat yakınlarındaki Diyala şehrinin Türkmen İl Temsilcisinin oğlu Mehmet Nihat Beyatlı her iki ülkede yaşanan sorunlarını dile getirdi. Abdülkerim Aga, uluslararası güçlerin Suriye'de Türkmenleri yok etmek istediğini belirterek, şunları söyledi: “Türk milleti, büyük millet, dünya çapında milletin birleşmesini ve elbirliğini istiyoruz. Türkiye'nin büyümesini maalesef düşmanları, uluslararası düşmanları, terör örgütleri büyümesini istemiyor. Çünkü Türkiye büyürse gözyaşı sömürge olmayacak. Türkiye, Müslüman aleminin, Türk dünyasının teminatıdır. Çünkü bundan dolayı olaylar çıkartıyorlar. Biz Suriye Türkmenleri olarak, her bir Türk buna izin vermeyecek. Türk milleti var olacaktır. Kalacaktır.”

"ORTADOĞU'DA TÜRKLERİ ERİTMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Abdülkerim Aga, Türk milleti birlik ve beraberlik içinde olursa kimsenin dize getiremeyeceğini, Türklerin dünyayı dize getireceğini ifade ederek, “Şimdi Suriye'de 3,5 milyon, Irak'ta 3,5 milyon, Libya'da 1 milyon, Yemen'de, Mısır'da, Suudi Arabistan'da her yerde Türk var. Ama Ortadoğu'da Türkleri eritmeye çalışıyorlar. Şimdi bizim Suriye Türkmenlerini yok saymaya çalışıyorlar. Bunlar biliyor. Türkiye'nin uzantısıyız. Türk insanını, milletini yok etmeye çalışıyorlar. Ama güçleri yetmeyecek. İnsanların yüreğindeki sevgi oldukça güçleri yetmeyecek.” dedi.

"VATANSEVERLER PYD'NİN BASKISINDA"

“Suriye'de PYD, Kürtlere bile, vatansever Kürtlere bile eziyet ediyor. Herkese eziyet ediyor” diyen Aga, şöyle devam etti: “Kürt meclisini bile yakaladı ve yasakladılar. Türkmenlere de aynı baskı var. Irak Türkmenlerine yaptıkları gibi bize de baskılar yapıyorlar. Irak'ta Türkmenleri bitaraf ettiler. Kültürü yüksek seviyede olmasına rağmen Türkmenleri yok saydılar. Türkmenlerin olduğu yerde o ülkeyi parçalayamayacaklarını biliyorlar. O nedenle pasif gösteriyorlar. Ancak böyle olursa Suriye'yi parçalayabilirler.” diye konuştu.

Aga, PYD'nin uluslararası camianın bir parçası ve oyunu olduğunu dile getirerek, “Türkiye'de PKK ile aynı oyunu yapıyorlar. Türkiye'yi küçülterek, güçsüzleştirmeye çalışıyorlar.” sözlerini kaydetti.

"SURİYE'DE TÜRKMENLER OLARAK 40 BİN ŞEHİDİMİZ VAR"

“Türkmenler çok mahrumdur Suriye'de. Esed döneminde bizi eritmeye çalıştılar” diyen Aga, bugüne kadar Türkmenlerin ne dilini öğrenebildiklerini, ne de kültürlerini yaşayabildiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Ne dilimiz kaldı ne kültürümüz kaldı. Çünkü okulumuz bile yoktu. Orada mahrumduk özgürlüklerden. Biz o nedenle ayaklandık ve öz saflarda yer aldık. Bizi bugün yok etmeye çalışıyorlar. Bizim 40 bin şehidimiz var. Bizi göçe zorladılar. Bayırbucak Türkmenleri çok zor durumda kaldı. Farklı şehirlere giden Türkmenler geri eski yerlerine döndü. Halep bölgesi IŞİD'in elinde. Orada bir oyun var. IŞİD bir bölgeyi işgal ediyor, daha sonra çekiliyor ve PYD'ye teslim ediyor. Orada Suriye'nin kuzeyinde 4 -5 milyon insanı göç ettirerek uydurma bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Orada boşluktan yararlanılıyor. Ama bunların gücü yetmeyecek. Türk halkı varken buna gücü yetmeyecek.”

Aga, kamplarda yaşayan Türkmenlerin zor durumda ve rezil olduğunu ifade ederek, Türkmenlerin iş bulamadığını, diplomaları ile ilgili denklik alınmasını istediklerini dile getirdi.

"TÜRKMENLERE, IŞİD VE DİĞER BÖLÜCÜ GRUPLAR SIKINTI YAŞATIYOR"

Kurultaya katılan Irak Türkmenleri Temsilcisi Gazeteci Şemsettin Kuzucu, Irak'ın şehirlerindeki Türkmenlerin durumunun vahim olduğunu aktardı. Kuzucu, “Kerkük'te yaşayan Türkmenler IŞİD ve diğer bölücü gruplar tarafından ciddi bir sıkıntı çektirilmektedir. Kerkük, Kürt yönetiminin kontrolünde. Merkezi yönetim Haziran 2014'te Kerkük'ten vazgeçti ve çekildi. Kerkük'teki 27 devlet dairesinden 26'sı Kürt yönetiminde, 1 tanesi Arap yönetiminde. Bütün genel müdürlükler devlet daireleri Barzani ve Talabani yönetiminde. Türkmenler, kaçırmalar, patlama, güvenlik sorunlarından dolayı şehirleri ve yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalıyor. Irak'ta bütün güçlerin silahlı milisleri var ama Türkmenlerin yoktur. Irak'ta Türkmenlerin güçlü olmamasını uluslararası güçler istiyor. Bunun farkındayız.” diye konuştu.

Hayatını kaybeden Irak Diyala şehri Türkmen Cephesi İl Başkanının oğlu Mehmet Nihat Beyatlı da bulundukları bölgeleri sürekli değiştirmek zorunda olduklarını ve Kürtler tarafından tehdit altında olduklarını dile getirdi.

tımeturk

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:03

İLGİLİ HABERLER